
"Jeg synger elendigt, men er til gengæld god til versefødder, og jeg kan brænde et vers af på tre-fire minutter fredag morgen eller torsdag aften,” siger praktiserende læge Helge Madsen.
Hos Lægecenter Korsør flyder digtene i en lind strøm
Praktiserende læge Helge Madsen skriver digte, både om livet i almen praksis og om det bredere samfund. Siden 1992 har digte om alle slags emner flydt i en lind strøm fra Lægecenter Korsør.
En gang om måneden kommer der fra lægehuset et nyt digt, som bliver udsendt til byens øvrige praksisklinikker og apotek.
”Digtene bliver sendt rundt internt, og kan handle om stort og småt. Vi skal bevare humøret, og livet skal også være lidt sjovt. Jeg synger elendigt, men er til gengæld god til versefødder, og jeg kan brænde et vers af på tre-fire minutter fredag morgen eller torsdag aften,” siger praktiserende læge Helge Madsen.
Traditionen begyndte i 1992, da Helge Madsen og hans daværende kompagnon Jørgen Andersen skulle etablere en dagring om fredagen (når der er dagring, tager ét lægecenter patienter fra flere klinikker, for at de andre kan holde tidligt fri, red.) Her blev det en vane at skrive et digt og sende det rundt, når man skulle overdrage sine patienter til kollegerne fredag eftermiddag. Og efterhånden gik der sport i det, og den digteriske praksis med at skrive ’syge digte’ blev en fast tradition, hver gang Lægecenter Korsør havde dagringen.
Lægecenter Korsør modtog Mahler-prisen i 2024, og til overrækkelsen af denne blev den digteriske praksis ikke nævnt, det blev til gengæld husets mangeårige indsats for at sikre sundhedspleje og lige adgang til behandling i samfundets yderområder.
Helge Madsen står desuden sammen med kompagnon Berit Lassen bag det såkaldte Korsørbrev – en metode til kræftopfølgning, som ifølge Praktiserende Lægers Organisation (PLO) nu er blevet standard i det faglige selskab, Dansk Selskabs for Almen Medicins (DSAM) vejledning, og som har bidraget til at styrke kræftopfølgningen i almen praksis på landsplan.
Udover al anerkendelsen ejer Helge Madsen i dag to bøger med ’syge digte’, skrevet i Korsør. Digtene handler om alt fra emner som Bjarne Riis, Monica Lewinsky, Svendborg-sagen (relateret til defensiv medicin), Pia Kjærsgård, den sidste Storebæltsfærge og Styrelsen for Patientsikkerhed.
Det ene bind går fra 1992 til 2013, hvor Helge Madsens tidligere kompagnon og digter-kollega Jørgen Andersen gik på pension. Det andet bind løber fra 2013 og frem til i dag og er primært skrevet af Helge Madsen.
Om Styrelsen for Patientsikkerhed lyder det blandt andet i 2017:
”At behandle patienter er ikke altid en opgave nem / Især ikke hvis Styrelsen for Patientsikkerhed buser frem / med krav om at hvert komma skal stå på tryk / for så kan sagen for en forvagt være vederstyggeligt styg”.
Om Svendborg-sagen, også i 2017, slutter digtet: ”… i Svendborg hvor de store læger gik fri / For hele skylden på en ung grøn læge da gerne gi’”
I 2010 var der kritik til indførslen af begrebet supersygehuse:
”Men et supersygehus? Hvad fanden er det? /Hvad kræves af det? Vi får se! At danne et sådan navn er et flop / Tomme superlativer – nej tak; jeg siger stop.”
Det er dog ikke kun sundhedspolitikerne, der har været til kritisk behandling i den digteriske praksis. I 2018 blev der digtet indigneret om dansk udlændingepolitik:
”Problemet med udviste migranter vil ej dø / Skyde dem må vi ikke men sende dem ud på en øde ø / er en god idé ifølge vort Folketing, / så det er en plan, de nu sætter i sving”
I februar 2022 invaderede Rusland Ukraine. Heller ikke en international begivenhed af denne kaliber gik Helge Madsens pen forbi:
”Rusland, I bomber og fører en forfærdelig krig / Uanset hvad Jeres depot Putin vil sig’.”
Nogle gange får Lægecenter Korsør også et vers sendt tilbage fra deres samarbejdspartnere i de andre lægehuse. ”Men ingen er lige så konsekvente som os,” fortæller Helge Madsen.
Han er egentlig gået på pension, men der er brug for hans kunnen i Lægecenter Korsør. Det gælder også den bredere lægegerning, der ikke handler om versefødder og enderim. Der er dog et håb om, at digter-praksissen ikke forsvinder fra Lægecenter Korsør, når Helge Madsen endegyldigt beslutter sig for at hellige sig sit otium.
”Vi har heldigvis en ung studerende hos os, der har udvist talent for at skrive digte. Så måske kommer traditionen til at fortsætte, også når jeg trækker mig helt tilbage.”
Medicinstuderende Christian Berg har skrevet følgende digt om sundhedsreformen, som vi bringer i sin helhed:
”Fremragende finurlig fornyelse
I nye rammer patienter vi må tilse.
Forandring forandrer fortvivlelsen,
Flere læger skal til udkanten.
Personaliseret patientkontakt permuterer,
Når Sjælland og København konvengerer"