Rigshospitalets forskningsdirektør Malene Fischer blev i sommer mindet om sundhedsreformens udfordringer, da hun læste den over 150 år gamle britiske klassiker ´Middlemarch´af George Eliot.
Forskningsdirektør fandt tanker a la sundhedsreformen i roman fra 1871
KULTUR-TEMPERATUR. Temaerne om nærhed og sundhed i den aktuelle sundhedsreform har optaget både læger og romanforfattere i mange år. Det blev Rigshospitalets forskningsdirektør Malene Fischer mindet om, da hun i sommer læste den britiske romanklassiker ’Middlemarch’.
Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft?
”Den seneste var hjemme i stuen, hvor min datter spillede en af Sergei Rachmaninoffs ’Études-Tableaux’ opus 33 som en hjemmekoncert på klaveret. Det var bare virkelig dejligt. Jeg har tidligere boet en del år i England, og for nylig var vi til koncert i Royal Albert Hall. Her hørte vi Beethovens femte og niende symfonier, der blev opført med to kæmpe kor, det var også en fantastisk oplevelse.”
KULTUR-TEMPERATUR
Sundhedspolitisk Tidsskrifts søstersite Sundhedskultur udspørger fremover centrale sundhedsfolk om deres oplevelser med kultur.
Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner?
”Jeg læser lige nu Karl Ove Knausgårds ’Natskolen’. Han skriver vildt fantastisk, og den her er virkelig ubehagelig. Vi er som læsere inde i hovedet på en narcissist, og det er en intens oplevelse.”
Hvilken bog/film/podcast vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for sundhedsområdet?
”Jeg har for nylig hørt en podcast, der blev anbefalet os af vicedirektør Thomas Høi-Hansen her på Rigshospitalet. Den hedder ’Du dør, hvis du græder’ og handler om sclerose. Men den handler også om liv og død, om at finde sig til rette i livet, uanset om du er syg eller rask. Den er utroligt tankevækkende og smuk. I sommer læste jeg også den klassiske britiske roman ’Middlemarch’ af George Eliot (pseudonym for Mary Ann Evans, red.). Her er en passage, som omhandler en hospitalsreform, hvor der skal oprettes nye såkaldte feberhospitaler op ad ældre infirmerier, og at sygehuse af den type kan udgøre kernen i medicinske fakulteter, som kan oprettes over hele England. Det handler også her om, at der er udfordringer i periferien, og at det hele ikke skal samle sig i London. Romanen er fra 1871. Den aktuelle sundhedsreform i Danmark er en spændende opgave, men som man kan høre, er det langt fra første gang, at man gør sig de her tanker. Et af citaterne lyder eksempelvis: ”Enhver, der er født i provinsen, og som har både samfundssind og nye ideer, bør gøre sit bedste for at forhindre, at alt hvad der hæver sig en smule over det almindelige, straks føres mod strømmen til London.”"
Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?
”Jeg har tegnet meget, helt indtil jeg fik børn. På det tidspunkt røg det ud, men jeg håber at genoptage det. Førhen tegnede jeg alt muligt, jeg så. Og da jeg læste medicin, begyndte jeg at tegne anatomiske tegninger for at lære stoffet.”
Malene Fischer, 51 år
- Ny forskningsdirektør på Rigshospitalet
- Tidligere cheflæge på Afdeling for Fysiologi og Nuklearmedicin på Rigshospitalet
- Klinisk professor ved Københavns Universitet
- Cand.med., ph.d., dr.med.