Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Hvorfor, Morten Kjeldgaard, er du dog gået med til at udgive denne bog?

Ny bog spænder sundhed og vægttab for ensidige kommercielle interesser

BØGER. Illustrationerne af de 40 meget appetitligt udseende sødestofbomber i bogen´Dans dig glad & Spis dig sund´er af høj fotografisk kvalitet, og derfor får bogen to stjerner og ikke én stjerne, skriver anmelder Maria Cuculiza. Hun undrer sig over, at danseren Morten Kjeldgaard lægger navn til en bog, som er én lang floromvunden tekstreklame for sødestoffer.

  

Er dans på kunstige sukkerstoffer sundt? Ja, hævder ny og helt udokumenteret bog om at spise og danse sig sund, skrevet af danseinstruktør Morten Kjeldgaard, kendt fra TV-underholdningsprogrammet Vild med Dans, og virksomheden EASIS, der søder deres is, kager, barer, chokolade, müsli, bolsjer, chips, saft og en lang række andre fødevarer med kunstige sødestoffer.

Samarbejdet mellem den danske virksomhed EASIS og Morten Kjeldgaard er opstået ud fra en fælles mission om at gøre Danmark sundere og få fokus på en sundere livsstil generelt, hedder det fra EASIS og Morten Kjeldgaard, der også har påtaget sig titlen som ambassadør for virksomheden, hvis opskrifter med sukkererstatninger dominerer danseinstruktørens nye bog ´Dans dig glad & Spis dig sund´ om hvilken, partnerne blandt andet fortæller:

"Bogen er skrevet til dig, der gerne vil opnå et større velvære og en krop, du føler dig godt tilpas i. Og det er slet ikke så svært. For du skal hverken flytte ind i et fitnesscenter eller droppe kagen. Tværtimod inspirerer bogen dig til at give dig selv den omsorg, du fortjener, med sund mad og dansefitness – uden at du mangler noget til den søde tand,” skriver EASIS og Kjeldgaard, der gang på gang understreger, at det ikke må være ’surt at leve sundt, og der skal være plads til noget lækkert.’

Og plads til de kunstigt sødede lækkerier er der så sandelig i denne bog, hvis i alt 40 opskrifter for halvdelens vedkommende består af kraftigt sødede kager, snacks, desserter og morgenmadsprodukter. Samtidigt med at de øvrige opskrifter på frokost, mellem- og middagsmåltider også på tilsvarende vis er sødede med to-tre og meget ofte fire forskellige kunstigt sødede og også ret dyre produkter fra EASIS, der som for eksempel i denne i forvejen af mælk og frugt sødede smoothie herudover også anbefaler ikke mindre end fire af deres egne sødende produkter:

 

”100 g frossen spinat ½ frossen banan 120 g græsk yoghurt 2% ½ dl skummetmælk ½ tsk. EASIS Vaniljepulver et par dråber EASIS Perfect Sød.

TOPPING: 20 g kiwi 30 g mango 20 g EASIS Fibersirup 15 g EASIS Classic Crunch,” står der i opskriftens liste over ingredienser.

 

Hvorfor smoothies og eksempelvis kyllinge-lakse- og burgerretter partout skal fyldes med en masse ekstra tilsatte sukkerstoffer kan i sig selv være svært at forstå.

Og endnu sværere er det at begribe, at vejen til sundhed skulle være brolagt med fødevareingredienser bestående af tre-fire kunstige sødemidler tre-fire-fem gange om dagen. Ikke mindst i lyset af, at WHO – uanset EU’s godkendelse af de af EASIS anvendte sødestoffer - tidligere i år lod meddele, at der ikke er bevis for, at kunstige sødestoffer hjælper med vægttab. Ligesom at sukkeralkoholer kan give osmotisk diarré ifølge Alicja Mortensen, seniorforsker ved afdelingen for Toksikologi og Risikovurdering ved DTU Fødevareinstitut samt, at nyere forskning peger kraftigt i retning af, at sødemidlerne kan ændre tarmfloraens sammensætning, så de skadelige tarmbakterietyper får bedre vækstvilkår, ligesom mængden af de sunde bakterier falder, hvorved immunforsvaret svækkes, og risikoen for inflammatorisk sygdom stiger.

Og helt særligt besynderligt, men også skuffende, er det at, at bogens forventelige input til dansens glæder og teknikker primært består af én sides helt generel tekst om dansens evne til at skabe ’livsglæde, kropsglæde og energi’, suppleret med kun tre såkaldt danse workouts, som man selv skal hente via en QR-kode på sin mobil og dernæst overføre til sit TV – forudsat at man altså har et smart-TV eller en chromecast. Hvis ikke er man uden adgang til bogtitlens løfter om danseinstruktioner til trods for, at den lille tynde bog på kun omkring 70 sider koster intet mindre end 299 kroner via Morten Kjeldgaards hjemmeside.

Skuffende er også hele bogens tilgang til sundhed og vægttab, for nok er der i et land, hvor 52 procent af den voksne befolkning nu er overvægtige eller fede ud fra bmi-målene fornuft i at prædike vedvarende livsstilsforandring fremfor de enkeltes kampe med evige on and off afmagringskure. Men faktisk er ´Dans dig glad & Spis dig sund´ ikke nødvendigvis den store hjælp til at blive hverken sund eller slank, når den som her potentielt medvirker til at forstærke læserens søde tand, men ovenikøbet også via ’10 opskrifter på mere selvkærlighed og livsglæde’ gør sundhed og vægt til et spørgsmål om at have de rette positive tanker:

”For det hele starter med din mentale indstilling. Lavt selvværd og negative tanker skal ikke stå i vejen for, at DU kan nå dine drømme i livet og blive den bedste version af dig selv. For det fortjener du!, skriver Morten Kjeldgaard, der fortsætter:

”Vi fortjener alle det bedste – og vi er stjernen i vores eget liv! Nogle gange kan det være svært at tro på sig selv, men med den rigtige hjælp kan vi opnå meget mere, end vi selv tror. Sammen er vi stærkere!”

Men måske bogens søde opskrifter, dens letkøbte filosoferen over lykke, positive mindsets, vægttab, sundhed og generelt tvivlsomme råd slet ikke er noget at undre sig over, men nærmere noget at småforarges over. Bogen tilhører nemlig måske slet ikke danseinstruktør Morten Kjeldgaard, men angiveligt EASIS A/S, der oplyser, at man skal henvende sig til virksomheden, hvis man ønsker at gengive eller reproducere bogens indhold.

Så det eneste der nok i virkeligheden har mening at undre sig over er, hvorfor Morten Kjeldgaard dog har ønsket at lade sig spænde sig tungt for EASI’s ensidige kommercielle interesser og således er gået med til at udgive en bog, som er én lang floromvunden tekstreklame for sødestoffer. I stedet for at holde sig til det, som han er blevet kendt for, nemlig at være dygtig til at lære mennesker at danse. Det ville have klædt ham, hvis han i stedet for at medvirke til at udhule vores husholdningspunge med udgifter til alverdens dyre kunstigt sødede produkter i stedet kunne have beriget sine læsere med undervisning i, hvordan vi vil kunne danse os glade, lettere og sundere.

Når bogen alligevel får ikke én men to stjerner, er det, fordi bogens illustrationer af de 40 lokkende og meget appetitligt udseende sødestofbomber er af høj fotografisk kvalitet. Kvaliteter, man dog kunne ønske sig brugt til noget andet og bedre i større overensstemmelse med syge, overvægtige, deprimerede og smerteramtes danskeres eventuelle ønsker om kvalificeret hjælp til dans, glæde, vægttab og sundhed.

´Dans dig glad & Spis dig sund´ kan købes på Morten Kjeldgaard’s hjemmeside, hvor den koster 299 kroner inklusiv 39 kroner for forsendelse 

kultur

Del artikler