Søren Brostrøm har begået kæk børnebog om kroppen
BØGER. Sundhedsstyrelsens tidligere direktør, Søren Brostrøm, forsøger i ny og let forståelig bog at give danske børn i 9-10 års alderen mulighed for at lære, hvordan kroppens knogler, organer, immunforsvar og vacciner fungerer. Sproget er dog lidt for kækt og uambitiøst, mener anmelder Maria Cuculiza.
”Menneskekroppen er fantastisk, og vores immunforsvar er mega sejt! (...) Vores kroppe er nemlig superseje og kan nogle vilde ting. De kan f.eks. beskytte og reparere sig selv på alle mulige måder”, lyder det appellerende fra Søren Brostrøm i hans nye bog ´Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar´, hvori Brostrøm gennemgår kroppen fra top til tå og således beskriver blandt andet vores hjerne, fem sanser, nyrer, hjerter, lunger, tarme og meget mere.
"Det er nok den sejeste ting vi har i kroppen!" skriver Brostrøm i bogens første kapitel, der handler om hjernen:
"Det smarte ved hjernen er nemlig, at den også gemmer alle de signaler, der kommer ind i den. Du kan huske ting, som du har set eller læst eller hørt eller smagt. Det er derfor, du hele tiden bliver klogere. Du får nemlig konstant ny information ind i hjernen, der gør, at du ved mere, end du gjorde før."
Efter hjernen bevæger Søren Brostrøm siger videre til de fem sanser, og om for eksempel vores hørelse hedder det blandt andet:
”Det der til gengæld er skidesmart ved os mennesker, er, at vi kan bruge ørerne til at høre, hvad andre mennesker siger. Dyr kan selvfølgelig også høre andre dyr, men vi kan tale med hinanden, også med mennesker, vi ikke kender. Mange dyr kan ganske vist kommunikere med hinanden: Når fugle fløjter, er det ikke bare, fordi de synes, det lyder godt, de fortæller hinanden noget, hvaler og delfiner kan tale med hinanden på en rimelig avanceret måde og så videre. Men der er ingen dyr, der når i nærheden af mennesker, når det kommer til, hvad vi egentlig kan fortælle hinanden.”
Men udover den almindelige gennemgang af kroppen, som er grundig og mere fyldestgørende, end man kunne have forventet i en bog til de 9-10 årige, består bogen også en lang række ekstra underholdende faktabokse, hvori Brostrøm forklarer biologiske fænomener som for eksempel, hvorfor man hikker, hvorfor prutter lugter dårligt, og hvorfor mænd har brystvorter, selv om de ikke ammer. Og for eksempel her på bedste pædagogiske vis, hvorfor det er nødvendigt at sove:
”Det er et godt spørgsmål, men det korte svar er, at hvis vi ikke sover, går vi i stykker. Både vores muskler og vores skelet og hele kroppen som sådan har brug for hvile, men mest af alt har hjernen brug for at lukke ned. Hjernen optager hver dag millioner af indtryk i form af det, du ser, hører, lugter og alt muligt andet – og hvis den ikke får en pause og tid til at lægge alle de indtryk på de rigtige hylder en gang imellem, bliver man simpelthen skør. Det sjove ved søvn er, at ALLE levende væsener har brug for søvn – biller og krabber og heste og alle andre dyr. Der er til gengæld meget forskel på, hvordan de sover. Nogle dyr, f.eks. bjørne, går i hi, hvor de sover i flere måneder. Nogle fugle kan sove, mens de flyver og eksempelvis delfiner sover kun med én halvdel af hjernen ad gangen, så de hele tiden kan være på vagt.”
"Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar" rummer flere personlige småanekdoter fra forfatterens eget liv. Blandt andet får vi at vide, at han gang var Danmarks førende ekspert på blærer, at han som barn elskede mormors jordbær med sukker, og at han slås med for meget ørevoks.
Hertil kommer, at bogen er fuld af fotos af Brostrøm, der side op og side ned springer rundt som en anden påklædt Tarzan med og uden solbriller. Forlaget mener tydeligvis, at der er en kendis-effekt fra corona-pandemien, der her kan bruges som salgsfremmende greb. Om børnene hopper på den galej, kan man betvivle, men måske forældrene.
"Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar" er på flere måder en udmærket bog til videbegærlige børn i målgruppen. Den er med sine kun godt 60 sider dejligt overskuelig, men fortæller alligevel rigtig meget. Den er rigt illustreret af Bjørn Nørbo Andersen med en appetitvækkende og humoristisk grafik, som er visuelt indbydende og let fattelig.
De nysgerrige vil givetvis kunne læse den selv, mens den for andre måske nok især er velegnet til højtlæsning, hvor børn og forældre kan drøfte nogle af de mere overraskende eller meget faglige informationer.
"Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar" er skrevet i samarbejde med børnebogsforfatter Thomas Brunstrøm, der står bag flere end 25 børnebøger og i øvrigt er kendt for at skrive populære og sjove bøger. Også denne bog tilstræber et sjovt og sprog som for eksempel:
”Hvis man har en for kort tyndtarm, er man lidt på skideren”.
Om det er Brunstrøm eller Brostrøm, der især står for bogens gennemgående kække sprogbrug og tone, som dog ikke er uden lejlighedsvis charme, kan man kun gætte på. Men det forekommer ikke desto mindre uambitiøst, at stort set alle bogens mange engagerende superlativer består af de unuancerede og fortærskede adjektiver ’smart’, ’skidesmart’, ´sejt’ og ´supersejt´.
´Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar´ er udkommet på forlaget Carlsen og koster 134,95 kroner