Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Få digtet op af skuffen: Medicinsk Museum efterlyser poesi om knuste hjerter

Ligger du inde med et digt eller flere om knuste hjerter – det være sig både helt konkret og i overført betydning, så er det nu, de skal findes frem. 

Medicinsk Museion sætter på kulturnatten 13. oktober 2023 fokus på hjertet, og i den forbindelse efterlyser de poetiske bidrag.

”Årets Kulturnat på Medicinsk Museion skal handle om knuste hjerter – både fysisk og symbolsk. Når vi inviterer til open call for digte om knuste hjerter, er det for, sammen med historie og videnskab, at kunne give en mere nuanceret forståelse af hjertet. Hvordan det kan knuses og heles - både når vi taler om følelser og den fysiske del,” siger Anne-Sofie Stampe, der er eventkurator på Medicinsk Museion.

Digtene kan handle om det anatomiske hjerte såvel som det symbolske hjerte, og om hjertesorger, knust kærlighed, julehjerter eller sågar pacemakere.

Museion har valgt at arbejde med hjertet, fordi det ikke blot er der holder os i live slag for slag, det er også det sted i kroppen, vi ofte mærker de store følelser, og i poesien spiller hjertet en helt central rolle. Og hvad følelserne gælder, hvad enten der er tale om forelskelsen, der får alt til at boble og vokse; sorgen, der knuger alt sammen; den isnende angst; den galoperende nervøsitet eller det forsigtigt bankende håb.

”Det er vigtigt for os at vise, at sundhed handler om meget mere end bare medicin, og at vores psykiske velbefindende er lige så afgørende som vores fysiske sundhed,” siger Anne-Sofie Stampe. 

Medicinsk Museion, der hører under Københavns Universitet, arbejder med at formidle lægevidenskabens og sundhedstænkningens kultur og historie ved brug af både historiske genstande, nyeste forskning og kunstneriske bidrag.

“Vi interesserer os lige så meget for forskningsresultater i laboratorier og sundheds- og medicinhistorie, som vi interesserer os for, hvordan disse perspektiver griber ind i folks liv," siger Anne-Sofie Stampe. 

"Når folk sender os digte om knuste hjerter, får både vi og vores gæster et indblik i hjerternes tilstand og noget at spejle os i, når livet slår knuder,” siger hun.

Museion vil på kulturnatten udstille de indkomne digte under navn eller alias, og det bedste digt præmieres med en fribillet og en plakat fra museet. 

 

Fristen for at deltage er 22. september. 

Læs mere og find link til at indsende dit bidrag her

Adresse: Medicinsk Museion, Bredgade 62, 1260 København K

Del artikler