Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Professor og centerleder ved afdelingen for almen medicin på Institut for Folkesundhedsvidenskab Frans Boch Waldorff og hans kone Susanne har sammen skabt et galleri og café i København, hvor folk kan mødes omkring passionen for tegneserier. Foto: Molly Grønberg

Professor i almen medicin skaber levende kultursted for tegneserieentusiaster

I 2022 åbnede Comic Garden, som er et galleri og café for tegneserieentusiaster i hjertet af Københavns gamle latinerkvarter. Ejerne af stedet er Frans Boch Waldorff, professor og centerleder ved afdelingen for almen medicin, Institut for Folkesundhedsvidenskab, som har åbnet stedet sammen med sin ægtefælle Susanne, der er lektor på CBS.

Kærligheden til tegneserier har 61-årige Frans Boch Waldorff haft lige siden studietiden, hvor han ofte besøgte et antikvariat i Elmegade nær Panum, som havde gamle tegneserier. 

”Jeg har altid læst og elsket tegneserier, og i 2002 købte jeg fire originale Storm P. tegninger. Det blev begyndelsen på min interesse med at samle på originale tegneserier,” fortæller han.

Tegneserieinteressen fortsatte sideløbende med karrieren som læge, og Frans Boch Waldorff købte løbende kunst på auktioner i udlandet og direkte fra kunstnere.

"Jeg begyndte at bytte og sælge de originale tegnede sider og åbnede en webshop. Det har været en sjov og god investering, da tegneseriemarkedet er steget sindssygt meget siden da."

I galleriet sælger de tegneseriekunst, som på engelsk hedder ”comic art” og på fransk ”bande desinee”, til en lang række lande. Alene i år har galleriet solgt kunst til kunder i 10 forskellige lande udover Danmark.

Hobbyen ind i forskningen

Interessen for tegneseriekunsten har også haft afsmittende effekt på Frans Boch Waldorffs forskning, som blandt andet fokuserer på behandlinger af demente.

”Jeg ledte for år tilbage et tegneserierelateret projekt, hvor ældre i et samarbejde mellem Storm P museet og forskningsenheden for almen praksis lavede erindringskasse med informationsmateriale om kunstneren Storm P," fortæller han.  

Projektet blev støttet af Ensomme Ældres Værn og Statens Kunstfond, og materialet blev brugt på plejehjemmene i forbindelse med en undersøgelse om ensomhed.

Et kultursted

Med tiden opstod ideen at skabe et galleri og café, hvor folk kunne mødes omkring passionen for tegneserier. Det ville også løse problemet med, hvor han skulle opbevare sin efterhånden store samling af tegninger, som fyldte lidt rigeligt derhjemme. 

”Det skulle være et sted, hvor alle mulige forskellige mennesker havde lyst til at komme. Både Susanne og jeg var enige om, at vi skulle prøve at skabe et kulturelt samlingssted for tegneserieinteresserede,” siger Frans Boch Waldorff.

Drømmen blev til virkelighed, da en frisørsalon og et værtshus ved siden af tegneseriebutikken Fantask lukkede, og lokalerne blev ledige. De slog til med det samme og åbnede sammen Comic Garden, cafe og galleri i februar 2022. 

Comic Garden åbnede i februar 2022. 

Begynderfejl

Frans Boch Waldorff bliver ofte spurgt om, hvordan i alverden han og hustruen formår at drive cafeen, når de begge har travlt med deres arbejde på KU og CBS.

”Det kan det også kun, fordi der er tale om et hobby og kærlighedsprojekt, der blot skal løbe rundt, ikke tjene penge,” er hans svar. Han indrømmer med et grin, at opstarten var præget af begynderfejl.

”Vi brugte meget tid på at sætte os ind i lovgivningen inden for en ny branche. Det kan være svært at finde ud af reglerne - selv for to akademikere som os.”

Det meste af arbejdet med cafeen er nu uddelegeret til medarbejdere, som har erfaring med cafedrift og kan lave gode drinks.

”Skal man som forskningsleder have tid til at forske, er man nødt til at uddelegere opgaver, ellers er der ikke tid. Det samme gælder både arbejdet med cafeen og galleriet,” forklarer Frans Boch Waldorff.

Til gengæld er hans erfaringer med at skrive ansøgninger og etablere netværksmøder kommet dem til gode, da det er lykkedes at skaffe midler fra Københavns Kommune til at finansiere nogle af kulturelle aktiviteter.  

Kroppens fremstilling i tegneserier

Siden åbningen er det lykkedes at afholde omkring 80 forskellige arrangementer, herunder talks, workshops, bogreceptioner, croquis og koncerter i Comic Garden. 

"Vi har løbende udstillinger og arbejder med netværksarrangementer for tegnere og de frivillige i tegneseriemiljøet," fortæller Frans Boch Waldorff.

I samarbejde med tegneseriebutikken Fantask arrangeres en bogklub for kvinder og i samarbejde med forlaget Cobolt har Comic Garden en serie talks om kroppens udtryk i tegneserier.

”I klassiske tegneserier er kvinder typisk meget stereotypt tegnede, og vi ser tegneserier som et bidrag ind i samfundsdebatten. Vi har derfor en kommende talk med Karoline Stjernfelt, som tegner sine figurer som tykke om, hvorfor hun har valgt at tegne sådan. Vi kan også tage andre emner op i vores talks, det kunne være incest eller homoseksualitet i tegneserier, og her kan vi altså virkelig mærke, at vi har fat i nogle fra den yngre målgruppe,” siger han.

Partnerskab og pensionist

Frans Boch Waldorff oplever tegnseriecafeen og galleriet som en kilde til glæde og som et dejligt projekt at dele med sin partner.

”Det er sindssygt sjovt at have sådan et projekt som ægtepar, det giver meget energi at se hinanden i nye situationer, løse opgaver sammen, og diskutere hvordan vi gør tingene på en smart måde. Jeg har vidst meget om tegneserier, og min kone er god til at organisere og på den måde har vi kunnet trække på hinandens kompetencer,” siger han.

Som 61-årig kan Frans Boch Waldorff godt forstå, hvis andre kan blive bekymrede for, om han har for mange bolde i luften. Selv ser han det som en forsikring for et fortsat spændende og indholdsrigt liv.

”At hoppe ud over kanten og prøve noget nyt er ikke reserveret ungdommen” siger han og tilføjer: ”men det er i hvert fald sikkert, at jeg aldrig kommer til at stoppe med at læse tegneserier og nyde god tegneseriekunst.”
 

Her finder Comic Garden:
Sankt Peders Stræde 20
1453 København K
Webshop: www.comicgarden.dk
Instagram: https://www.instagram.com/comicgarden/

Facebook: https://www.facebook.com/tegneseriegalleri

Del artikler