Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Brystkræft med metastaser.

Forskere finder molekylære forskelle på primære brystkræfttumorer og metastaserne

Forskere har identificeret forskellige karakteriska i den primære brystkræfttumor og dens metastaser. 

Det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Nature Cancer, er ifølge forfatterne et af de første af sin slags, idet de fleste lignende studier har studeret primære tumorer og metastaser adskilt. 

Studiet har fundet ud af, at når kræft spreder sig til andre dele af kroppen (metastaser), kan det ændre måden, immunforsvaret virker på. Det kan gøre det sværere for immunforsvaret at angribe kræftcellerne, fordi der dannes færre B- og T-celler på grund af ændringer i en bestemt del af arvematerialet (HLA-A-genet), som kaldes methylering. B- og T-celler er to typer af immunceller, der spiller en vigtig rolle i kroppens immunsystem.

”Mange af disse forandringer er opstået i kraft af mekanismer, der er reversible, eller som kan behandles. Af denne grund er vi spændte på potentialet for forbedret behandling af metastatisk sygdom, ja måske endda forebyggelse af metastaser på grundlag af dette resultat,” siger studiets førsteforfatter Lisa A. Carey i en pressetekst. Hun er læge, professor og klinikleder på The UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center i North Carolina, USA.

Forskerne bag studiet indsamlede tumorvæv fra i alt 51 primærtumorer og 102 dertilhørende metastaser. 

Resultatet viste, at der var betydeligt færre T- og B-celler i metastaserne end i primærtumorerne. Forskerne analyserede resultatet ud fra, hvor på patienternes kroppe metastaserne var fundet. Resultatet viste, at lever- og hjernemetastaser viste mindre immunrespons sammenlignet med celleaktiviteten fundet i lungemetastaser. I en pressetekst udtaler medforfatter ph.d. Susana Garcia-Recio: 

“Vi fandt, at omtrent 17 procent af de metastatiske tumorer havde reduceret ekspression,” siger Susana Garcia-Recio med reference til HLA-A-genet.

”Vores viden om brystkræftbiologi stammer fra studier af originale tumorer, men når mennesker dør af brystkræft, er det på grund af den metastatiske sygdom, så vores mangel på forståelse for metastasernes biologi har stået i vejen for tilstrækkelig patientbehandling,” siger en anden af studiets forfattere, Charles M. Perou, der er ph.d., professor og molekylærbiolog på UNC LIneberger.

brystkræft

Del artikler