
"Vi har som forbrugere ret til at vide, hvad vi kommer i munden. Derfor foreslår vi, at sundhedsoplysning bliver tydelig og obligatorisk på forsiden af al fødevareemballage," siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.
Hjerteforeningen stiller borgerforslag: Stop sundhedsforvirringen i supermarkedet
Et nyt borgerforslag fra Hjerteforeningen kræver, at alle fødevarer mærkes med tydelig sundhedsoplysning på forsiden. Målet er at gøre det lettere at vælge sundt og gennemskue vildledende markedsføring.
Kiks med "rig på fibre", færdigretter med "ekstra fuldkorn" og morgenmadsprodukter, der lokker med "højt proteinindhold" – det lyder sundt, men er det det?
Hjerteforeningen mener, at mange fødevareproducenter i dag bruger salgstricks, som får ultraforarbejdede og usunde produkter til at fremstå sundere, end de i virkeligheden er. Derfor lancerer foreningen en kampagne og et borgerforslag, der kræver tydelig sundhedsoplysning på forsiden af alle fødevareemballager.
"Vi har som forbrugere ret til at vide, hvad vi kommer i munden. Derfor foreslår vi, at sundhedsoplysning bliver tydelig og obligatorisk på forsiden af al fødevareemballage. Lige nu er det en urimelig opgave for den enkelte forbruger at afkode, om de kommer sunde eller usunde varer i indkøbskurven – det skal være nemt og gennemskueligt," siger Anne Kaltoft, administrerende direktør i Hjerteforeningen.
Usund mad i sund forklædning
Baggrunden for forslaget er blandt andet en undersøgelse, som analyseinstituttet Verian har lavet for Hjerteforeningen. Her svarer 85 procent af danskerne, at det ville være en god idé med obligatorisk sundhedsoplysning på forsiden af fødevarer. Kun 6 procent mener, at der i dag er tilstrækkelig information til at identificere sunde og usunde fødevarer, og over halvdelen har svært ved at vurdere, om en fødevare er ultraforarbejdet.
Ultraforarbejdede fødevarer indeholder ofte høje mængder fedt, salt og sukker samt unødvendige tilsætningsstoffer. Når de samtidig markedsføres med sunde budskaber, ender mange danskere ifølge Hjerteforeningen med at tro, at de træffer et sundt valg – selv når det modsatte er tilfældet.
Det gælder ikke kun åbenlyst usunde varer som chips og sodavand, men også plantebaserede færdigretter, visse yoghurter og morgenmadsprodukter. Ifølge Coop er omkring 60 procent af varerne i deres butikker ultraforarbejdede, og Hjerteforeningen anslår, at halvdelen af danskernes kalorieindtag kommer herfra. I USA er tallet op mod 70 procent.
Hjerteforeningen ønsker, at sundhedsoplysning på fødevarer skal tage højde for både næringsindhold og graden af forarbejdning. Det skal være obligatorisk for alle fødevarer og placeres tydeligt på forsiden, så forbrugerne nemt kan sammenligne produkter uden at skulle tyde lange ingredienslister og fagudtryk på bagsiden.
"Vi mener, at det skal være let og gennemskueligt at være forbruger og vælge sund mad til. Det handler ikke kun om forbrugerbeskyttelse, men om folkesundhed. Men lige nu er forbrugerne sat skakmat af uigennemskuelige salgstricks og uden mulighed for at træffe et oplyst valg. Det vil vi ændre på," siger Anne Kaltoft.