
Overlæge Birgit Bundesen anbefaler kulturoplevelser, der tør tage psykisk sygdom alvorligt – og samtidig rummer humor. Hun forsker i kunst og mental sundhed og har selv skrevet digtsamlingen ’Smerte-hjerte’ sammen med Anna Rieder.
Psykiater med litterær muskel: At være bruger i psykiatrien har uendeligt mange nuancer
Overlæge Birgit Bundesen byder på en række kulturtips med psykiatrien som omdrejningspunkt. Det er for hende afgørende, at også kulturlivet tør engagere sig i det, hun kalder anti-stigmatiserende indsatser.
Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft?
”Jeg var i Blaagaard Teater og se ’Hvordan kan en vandmand leve uden hjerne?’ Stykket er skrevet af Lin Melkane, som er et stort talent, og skuespiller Laura Spottag Fog leverer et imponerende enmandsshow. I en timelang, poetisk monolog, der kalder sig introvert teater, viser stykket, hvordan livet med psykisk lidelse kan være både rørende, ensomt, sørgeligt – og morsomt. Især det sidste, synes jeg, er en genistreg – at kunne løfte noget tungt materiale op, så vi griner med og ikke af hovedpersonen, der fremstår menneskeligt kompleks, og viser, at det at være bruger i psykiatrien har uendeligt mange nuancer. Det er for mig afgørende, at også kulturlivet tør engagere sig i sådanne anti-stigmatiserende indsatser.”
KULTUR-TEMPERATUR
Sundhedspolitisk Tidsskrifts søstersite Sundhedskultur udspørger centrale sundhedsfolk om deres oplevelser med kultur.
Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner?
”Jeg har læst Sebastian Nathans nyeste digtsamling ’Engle’, der for nyligt har vundet både Politikens poesipris og Poesiens pris. Den handler blandt andet om at gå i OPUS (ambulant behandlingsforløb i psykiatrien for mennesker mellem 18 og 35, red.), men mest af alt er den et poetisk vidnesbyrd om at være til. En stor læseoplevelse, som jeg vil anbefale til alle.”
Hvilken bog/film/podcast vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for sundhedsområdet?
”Antologien ’Hjertet er en Fold med Heste’ er en samling af tekster skrevet af mennesker med tilknytning til psykiatrien. Den udkom i 2022 og vandt Politikens Frit Flet-pris og giver et bredt og nuanceret indblik i de mange forskellige stemmer fra psykiatrien: patienten, lægen, den pårørende. Vigtig og oplysende for sundhedsfaglige.”
Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?
”Ja, jeg har skrevet en digtsamling med den danske digter Anna Rieder, samlingen hedder ’Smerte-Hjerte’. Den handler om en patient og en læge, der skriver henholdsvis digte og journaler til hinanden. Den udkom på Gyldendal, er netop udgivet i tredje oplag og er blevet fint anmeldt rundt omkring. Vi har været rigtig meget ude og læse op, mest for sundhedsfaglige, hvilket har været ret skønt. Anna er en meget talentfuld digter, og det var en stor ære for mig at samskrive med hende."
Birgit Bundesen, 49
- Overlæge, Psykiatrisk Center Amager
- Faglig leder af forskningsprogrammet Kunst og Mental Sundhed, leder af forskningsprogrammet REWRITALIZE, skrevet ’Smerte-hjerte – Kontinuitetsnotat’ sammen med forfatter Anna Rieder i 2023
- Læge fra Københavns Universitet i 2009, har også en bachelor i filosofi og litteraturvidenskab