
Henrik Frederiksen synger i rytmisk kor. "Der er vel næsten ikke noget, der kan løfte stemningen som fællessang," siger han.
Professor i blodsygdomme blev helt høj af at høre jazz-sangeren Gregory Porter
Professor, overlæge Henrik Frederiksen har lige været i Musikhuset Aarhus med sin familie. Han anbefaler at dele kulturelle oplevelser med sine nærmeste. Det er næsten en oplevelse i oplevelsen at snakke videre bagefter, siger han.
Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft?
”Jeg hørte Gregory Porter og band i Musikhuset Aarhus med min familie og var stadig helt høj dagen efter. Det er første gang, jeg hører ham live, og man kan ikke andet end blive imponeret og glad over bredden og dybden i hans stemme og sang. Musikken og oplevelsen var som at få ét langt varmt kram. Jeg kan i øvrigt anbefale at dele kulturelle oplevelser med sine nærmeste. Det er næsten en oplevelse i oplevelsen at snakke videre bagefter.”
KULTUR-TEMPERATUR
Sundhedspolitisk Tidsskrifts søstersite Sundhedskultur udspørger centrale sundhedsfolk om deres oplevelser med kultur.
Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner?
”Jeg har lige læst Haruki Murakamis seneste bog ’Byen og dens Usikre Mur’ og også hørt oversætteren Mette Holm fortælle om arbejdet med bogen og forfatterskabet. En virkelig skøn og poetisk læseoplevelse. Det er længe siden, jeg har været trist over, at en bog sluttede, men det var jeg her – kunne godt være blevet i det univers lidt længere. Jeg spekulerer tit over, hvad det er, jeg bliver grebet af i hans bøger, men kombinationen af de finurlige historier, jazzmusikken, som ofte spiller en stor rolle, og miljøbeskrivelserne, ofte fortalt gennem en midaldrende mands blik, går rent hjem hos mig.”
Hvilken bog/film/podcast vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for sundhedsområdet?
”Jeg lytter ofte til Altingets podcast Politisk Stuegang, som er veloplagt og god til de aktuelle dagsordner. Jeg husker jævnligt mig selv på, hvor hurtig udviklingen har været i sundhedsvæsenet, og hvis man trænger til at blive mindet om dét, er Klaus Larsens bog ’Dødens teater: lægekunsten i Danmark 1640-1840’ fremragende. Det var nogle århundreder, hvor der nærmest ingen fremskridt var. Det, kan man ikke just sige, er tilfældet længere.”
Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?
”Jeg synger i et rytmisk kor. Jeg vil lade andre afgøre, om det er kunst, men det er i hvert fald enormt fedt, når alting lykkes. Jeg går altid glad hjem efter en kor-øver – der er vel næsten ikke noget, der kan løfte stemningen som fællessang.”
Henrik Frederiksen, 58 år
- Klinisk professor og overlæge på Hæmatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital og Odense Universitet Klinisk Institut på Syddansk Universitet. Særlige forskningsinteresser inkluderer godartet hæmatologi, geriatri og understøttende behandling
- Formand for Danish Comprehensive Cancer Centers faglige udvalg, tidligere næstformand
- Formand for Dansk Hæmatologisk Selskab 2017-2022