Modelfoto

Pfizer i ny corona-gamechanger: Ny tablet kan få antallet af coronadødsfald til at falde dramatisk

Ikke alene har Pfizers vaccine mod covid-19 gået sin sejrsgang over hele verden - nu kommer firmaet med et nyt, potent våben mod coronavirussen, som kan blive en gamechanger.

Selskabets nye antivirale tablet ser nemlig ud til at være en yderst effektiv til behandling af covid-19 hos folk i høj risiko for svær sygdom. Det meddeler Pfizer fredag.

Den antivirale pille er den anden af ​​sin slags, der demonstrerer effekt mod covid-19. Men den ser umiddelbart ud til at være mere effektiv end et lignende præparat fra Merck og Ridgeback Biotherapeutics, som mindsker risikoen for indlæggelse og død med 50 procent.

Pfizers tablet, som vil blive solgt under mærket Paxlovid, reducerer nemlig risikoen for hospitalsindlæggelse eller død med hele 89 procent, når den gives inden for tre dage efter starten af ​​symptomer. Der skal tages tre tabletter to gange dagligt i fem dage.

Holder disse data, vil det få antallet af coronarelaterede dødsfald til at rasle ned.

"Dagens nyheder er en reel gamechanger i de globale bestræbelser på at standse denne pandemi. Disse data tyder på, at vores orale, antivirale kandidat - hvis den godkendes eller autoriseres af regulerende myndigheder - har potentialet til at redde patienters liv, reducere sværhedsgraden af ​​covid-19-infektioner og eliminere op til ni ud af ti indlæggelser,” siger Albert Bourla, administrerende direktør i Pfizer i en pressemeddelelse.

Pfizer siger, at et uafhængigt ekspertråd, der overvåger dets kliniske forsøg, anbefalede, at undersøgelsen blev stoppet tidligt, fordi lægemidlets fordel for patienterne havde vist sig så overbevisende. Virksomheden planlægger nu at indsende data hurtigst muligt ind til de amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA for at søge godkendelse til, at tabletten bruges i USA.

Midlet er en såkaldt protease inhibitor, som blokerer for et enzym, som coronavirussen har brug for for at kunne formere sig i kroppen.

Mercks tablet godkendt i Storbritannien

Mercks tablet Lagevrio blev torsdag godkendt i Storbritannien af den britiske sundhedsmyndighed MHRA. Storbritannien blev dermed blev det første land i verden, der har godkendt Lagevrio. Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har sagt, at det vil forsøge at sætte farten op på den evaluering af midlet, som man begyndte på i sidste uge. Først når EMA-godkendelsen er i hus, kan behandlingen komme til Danmark. 

Storbritannien har bestilt en halv million Lagevrio-behandlinger, mens USA har bestilt 1,7 millioner behandlinger. Det er endda før, at de amerikanske myndigheder har godkendt tabletten.

Lagevrio er godkendt til brug hos personer, der har mild til mellemsvær covid-19 og mindst en risikofaktor for at udvikle alvorlig sygdom. Tabletten kan tages derhjemme. Den virker også ved at forhindre virussens evne til at  formere sig inde i kroppen på patienten, men virker lidt anderledes end Pfizers tablet.

Lagevrio anslås at koste 700 dollar (næsten 4.500 kroner), og derfor er det i første omgang også de svageste i Storbritannien, der vil blive tilbudt behandlingen.

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel