Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Psykisk syge spiller Counter-strike for at få det bedre

På afdelingen for meget svært psykisk syge, Afdeling for Psykoser på Aarhus Universitetshospital, er gaming i form af e-sport blevet en del af behandlingen for dem, som har lyst til at deltage. Effekten er banebrydende, forklarer afdelingens, e-sportsinstruktør, som drømmer om at udbrede e-sporten til andre psykiatriske hospitaler.

Siden januar i år har e-sport, men især skyde-og strategispillet Counter-strike, været led i behandlingen på hospitalets afdeling S6, der rummer 14 af de såkaldte ’særlige pladser’', som i 2017 blev oprettet målrettet svært psykisk syge patienter, der nu har skiftet kedsomhed, utilfredshed og rygerummet ud med e-sport og socialt fælleskab.

E-sportsinstruktør, Rasmus Poulsen, som er ide- og initiativtager til indførelsen af e-sport som tilbud på linje med afdeling S6’ øvrige fritids- og rehabiliteringstilbud som for eksempel musik og kunst, siger om baggrunden for indførelsen:

”Jeg bemærkede, at der for mange af vores patienter var stor interesse for at bruge computer. Men det var ikke så populært blandt personalet, da det ofte gjorde patienterne utilgængelige og isolerede dem fra omverdenen. Men computeren er samtidigt for mange deres bedste ven, fordi det er den, de har haft tilbage, når venner og andet netværk er faldet fra på grund af sygdom og eventuelt misbrug, så jeg tænkte, at der måske kunne være en ide i at udnytte den tryghed, som de føler bag computeren, til noget socialt.”  

Rasmus Poulsens ide er nu blevet omsat til virkelighed, og alle hverdagseftermiddage er der således mulighed for, at afdelingens patienter, der alle kæmper med svær psykisk sygdom og misbrug, kan sidde sammen i afdelingens eget gaming-lokale med udstyr i topkvalitet og i skyde- og strategispillet Counter-strike og danne fælles front mod hold fra resten af verden.

Og resultaterne er banebrydende positive ifølge Rasmus Poulsen:

"Vores patienter er typisk mænd, som er blevet mere og mere isoleret fra omverdenen, og nu har vi skabt et tilbud, hvor vi lærer hinanden at kende på patienternes hjemmebane, nemlig e-sports-verdenen. Ved e-sportsaktiviteterne inkluderes patienten i et fællesskab og får et socialt bånd til både medpatienter og til personalet helt fra dag et," siger, Rasmus Poulsen, der fortsætter:

”Samværet, de fælles oplevelser og den tillid, som skabes gennem e-sportens holdspil smitter også af på andre områder. Patienterne bliver mere åbne overfor personalet og vores øvrige tilbud i form af blandt andet samtaleterapi og medicinsk behandling. Behandlingsalliancerne styrkes, og de trives generelt bedre.” 

“Det har gjort en stor forskel i min hverdag, at jeg har mulighed for at deltage til e-sport online hjemmefra. Det kan give mig et afbræk i min dagligdag, hvor dagene ellers godt være lange," siger Jacob L. Foto: Psykiatrien i Region Midtjylland

For afdeling S6 har resultaterne med e-sport været så positive, at afdelingen nu også er i gang med at udbrede mulighederne for at deltage i spillene og det sociale samvær for afdelingens udskrevne patienter. Én af de tidligere patienter i psykiatrien, der spiller med hjemmefra, er Jacob L, der ønsker at være anonym, men som igennem det meste af sit voksne liv har været ind og ud af psykiatriske afdelinger:

“Det har gjort en stor forskel i min hverdag, at jeg har mulighed for at deltage til e-sport online hjemmefra. Det kan give mig et afbræk i min dagligdag, hvor dagene ellers godt være lange. I nogle perioder hvor jeg ikke synes, det er sjovt at være sammen med andre, giver det at sidde bag en mig mulighed for at snakke med de andre og komme i gang med et spil Counter-strike," fortæller Jacob L., der tilskriver det, at han ikke siden sin seneste udskrivning i foråret har haft brug for en genindlæggelse muligheden for at kunne spille med på Psykiatriens gaming-hold hjemmefra.

Brugen af e-sport i psykiatrien fik et ekstra positivt skub, da AGF Esport fredag 3. december i samarbejde med S6-patienter og fagpersoner fra AUH Psykiatrien inviterede til et e-sportsarrangement med formålet at informere om fordelene ved e-sport som supplement til behandling:

"Vores forhåbning er, at vi med AGF Esport som samarbejdspartner kan skabe mere fokus på, hvilke muligheder e-sport rummer, når det gælder behandlingspsykiatri, men naturligvis også, at vores patienter får rollemodeller at se op til og noget at stræbe efter," fortæller Rasmus Poulsen.

AGF Esport leverede holdtrøjer til arrangementet og stod desuden for et oplæg om livet som professionel gamer. Ligesom det var muligt for patienter at prøve kræfter mod en af e-sportsatleterne fra AGF Esport i 1-til-1-kamp. Hos AGF E-sport vækker samarbejdet begejstring:

"Vi er ovenud glade for, at vi kan bidrage positivt til behandlingen og til arbejdet med patienterne på AUH Psykiatrien. Her er der dygtige mennesker, der har fundet ud af, at e-sport kan gøre en forskel for patienterne, og kan vi på nogen måde hjælpe til at udvikle og forstærke det arbejde, så gør vi naturligvis meget gerne det. Og vi havde en virkelig god dag sammen med patienterne, som var meget ivrige deltagere fra start til slut" fortæller Rasmus Møller Thomsen, Head of AGF Esport.

Del artikler