Ny analyse af AstraZeneca-vaccinen er fyldt med gode nyheder

En ny analyse af friske data fra fase 3-forsøg i Storbritannien og Brasilien viser, at vaccinen fra AstraZeneca efter 22 dage beskytter 100 procent mod svær covid-sygdom og død.

Det skriver AstraZeneca.

Samtidig viser data fra forsøget og et fase 1-2-forsøg i Storbritannien og Sydafrika, at den første dosis af vaccinen fra AstraZeneca efter tre uger i gennemsnit gav 76 procent beskyttelse mod symptomatiske infektioner og reducerede spredning af sygdommen med 67 procent. At beskyttelsen mod spredning er mindre end beskyttelse mod symptomatiske infektioner/effektiviten kan forklares med, at selv om man selv føler sig rask, kan man godt smitte andre, hvis man har lidt virus. 

Endnu en dosis efter tre måneder øgede beskyttelsen mod symptomatiske infektioner til 82 procent.

”Denne tidlige analyse bekræfter, at vores vaccine forhindrer svær sygdom og holder folk ude af hospitalet. Derudover øger udvidelsen af doseringsintervallet ikke kun vaccineens effektivitet, men gør det også muligt for flere mennesker at blive vaccineret hurtigt. Sammen med de nye fund om reduceret smittespredning mener vi, at denne vaccine vil have en reel indflydelse på pandemien,” siger Mene Pangalos, Executive Vice President for BioPharmaceuticals i AstraZeneca.

Resultaterne er foreløbige og stadig under gennemgang i det videnskabelige tidsskrift The Lancet, hvor de er i preprint, men de vækker stor glæde i Storbritannien, hvor en ekspertkomité i december anbefalede, at briterne hurtigst muligt skulle have første stik, og man så kunne vente med andet stik i op til 12 uger. Svineheld eller godt spottet - de nye data ser ud til, at det var en god beslutning. Den doseringsperiode ser nemlig ud til at være bedre end de oprindelige fire uger, som var med i de første resultater fra AstraZeneca. Her blev der talt om en gennemsnitlig effektivitet på 62 procent (effektiviteten var dog ret forskellig i grene af forsøget).

At det at forlænge afstanden mellem dosis et og to kan være en god ide, har man også erfaret i vacciner for influenza og ebola.

”Dette er fremragende nyheder og forventet i forhold til, hvad vi ved om andre vacciner,” siger David Matthews, virolog ved University of Bristol og medforfatter til analysen til The Guardian.

Som en del af forsøgets britiske arm foretog forskerne ugentlige podninger i næse og svælg fra frivillige, og de podninger afslørede, at antallet af PCR-test-positive tilfælde efter en enkelt dosis vaccine faldt mellem 49 procent og 78 procent (gennemsnitligt 67 procent).

Azra Ghani, professor i infektiøs sygdomsepidemiologi ved Imperial College London, maner i The Guardian til forsigtighed over for resultaterne. Hun påpeger, at forsøget ikke var designet til at vurdere forskellige doseringshuller eller vaccineeffektivitet ved en versus to doser. Dette betyder, at deltagerne ikke blev randomiseret, og at andre faktorer måske kan forklare resultaterne. 

Analysen er baseret på 17.177 deltagere.

 

Læs på Propatienter:

Så langt er Danmark og andre lande kommet med vaccineringen
- opdateres to gange dagligt på alle hverdage 

Like eller del denne artikel