Gener kan hjælpe til at finde ud af, om strålebehandling vil hjælpe eller ej

Genetisk information kan hjælpe med at identificere patienter, der sandsynligvis reagerer på strålebehandling, og forudsige, hvornår evt. sygdomsforekomst efter stråling sandsynligvis vil opstå.

Det viser resultater fra to undersøgelser, der blev præsenteret på ASCO Breakthrough-kongressen i oktober i Bangkok, Thailand. At kunne forudsige, hvilke personer der vil have mest udbytte af strålebehandling, kan potentielt forbedre overlevelsen og hjælpe med at forhindre unødvendige bivirkninger og omkostninger, påpeger forskerne bag undersøgelsen.

I den første af undersøgelserne identificerede forskere mutationer i et gen, som hedder ATM, der ser ud til at være forbundet med bedre respons på strålebehandling for kræft. 

I studiet undersøgte forskerne 134 patienter. 11 patienter havde mutationer i ATM-genet og 22 patienter mutationer i BRCA 1/2-gener. Ved sammenligning af respons på strålebehandling med en gruppe patienter uden mutationerne med lignende histologi, og som modtog lignende doser af stråling, fandt forskerne, at mutationer i ATM-genet var forbundet med bedre komplet respons (50 procent med ATM-mutation mod otte procent uden mutation. Derudover varede responsen på behandlingen længere for patienter med muteret ATM (gennemsnitligt 11 måneder mod tre måneder).

”Stråling fungerer ved at beskadige DNA-strenge. Derfor kan et DNA-reparationsgen, der ikke fungerer, markere en tumor som følsom over for strålebehandling. I denne sammenhæng viste vores undersøgelse, at ATM-genet (et DNA-reparationsgen) kan tjene som en ny mutationsbaseret markør af radiofølsomhed, som kan udnyttes til personlig behandling i fremtiden,” siger forfatter på studiet, Jason Joon Bock Lee, fra Yonsei Cancer Center, Korea, i en pressemeddelelse.

I den anden undersøgelse identificerede forskere et genmønster, der kunne hjælpe med at forudsige, hvilke patienter med brystkræft der vil have tidligt eller sent sygdomstilbagefald efter strålebehandling. Evnen til at forudsige tidspunktet for tilbagefald kan potentielt ændre – og forbedre – behandlingsstrategier og bestemme, hvor lang tid der kræves opfølgning.

”Historisk set har kvinder med brystkræft, der får tilbagefald inden for de første tre år, betydeligt dårligere resultater, herunder meget højere dødsrater af brystkræft. Hvis vi kan identificere disse patienter, før de udvikler tidlige, aggressive tilbagefald, kan vi muligvis være mere effektive til at behandle disse patienter,” siger hovedforfatter Corey Speers, som er adjunkt i strålingsonkologi ved University of Michigan, USA.

Like eller del denne artikel