Selv om der kommer en sommerbølge og en større bølge til vinter, er der dig ingen planer om nedlukninger, beroligede Mette Frederiksen. "Med den viden og vaccinetilslutning, vi har nu, forventer vi ikke og kalkulerer ikke med nedlukninger i efteråret og vinteren," sagde hun.

Ny vaccineplan er klar - de første kan få 4. stik i næste uge

2,5 millioner danskere - alle danskere over 50 år - vil blive tilbudt et 4. stik med coronavaccine fra 1. oktober. Plejehjemsbeboere vil blive tilbudt samme booster-vaccine fra 15. september. 

Og særligt sårbare vil dog kunne revaccineres allerede fra begyndelsen af næste uge. Det fortalte Mette Frederiksen på pressemøde i formiddag - i øvrigt det første coronapressemøde siden januar.

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, uddybede og fortalte, at det vil blive den praktiserende læge, som fra næste uge vil kunne ordinere en boostervaccine til særligt sårbare. Det kan eksempelvis være  personer med immunsvækkelse, multisygdomme og svær overvægt.

Sundhedsstyrelsen vil i den forbindelse lave nye, udvidede retningslinjer, så både læger og patienter kan orientere sig om, hvem der kan få boosteren, fortalte Brostrøm, der også understregede, at hele vaccinations-strategien i Danmark har skiftet fokus: Nu handler den kommende massevaccinering ikke om at begrænse smitten, men om at begrænse svær sygdom og død.

"Vi er blevet klogere. Vaccinen er ikke god til at begrænse smitten hos disse undervarianter, som er gældende nu, men den er god til at begrænse alvorlige tilfælde," sagde han. Derved håber myndighederne også på, at vaccinerne til vinter vil kunne forhindre, at sundhedsvæsenet går i knæ på grund af covid-indlagte. 

På grund af den manglende beskyttelse mod smitte vil sundhedspersonale heller ikke blive tilbudt boostervaccine med mindre, at de er over 50 år. 

”Høj alder er den altoverskyggende risikofaktor for at blive alvorligt syg med covid-19, og risikoen stiger særligt fra omkring de 60-70 år. Men fordi vi ikke helt kan forudsige epidemiudviklingen og ikke præcist kan vide, hvor sygdomsfremkaldende den dominerende variant vil være, så har vi valgt at anlægge et forsigtighedsprincip og anbefale vaccination allerede fra 50 år,” sagde Søren Brostrøm.

Sundhedspersonalet - og mindre børn - vil derimod få tilbudt vaccination mod influenza, som Sundhedsstyrelsen forventer en epidemi af til vinter. Efter to milde influenza-sæsoner, bl.a. på grund af nedlukninger og restriktioner, har influenzaen den kommende vinter gode udfoldelsesmuligheder.  

Søren Brostrøm forventer, at man vil kunne corona-vaccinere halvdelen af befolkningen over 50 år i løbet af to-tre uger. Folk vil få samme vaccine, som de fik de første stik med. Hvis der skulle nå at komme en opdateret vaccine på markedet målrettet de nye varianter, vil den blive taget i brug.

Forventer sommerbølge

Smitten er steget igennem de seneste ca. tre-fire uger herhjemme. Det skyldes den nye Omikron-undervariant BA5, som nu udgør 59 procent af alle smittetilfælde og har fordoblet sin andel hver 7. dag. I dag er der registreret i alt 1.958 smittede, og der er 249 indlagte, heraf er de seks indlagt på intensiv.

"Varianten er mere smitsom end omikron-varianten, men ikke mere alvorlig," sagde sundhedsminister Magnus Heunicke på pressemødet.

Sundhedsstyrelsen forventer en mindre sommerbølge de kommende uger. Ifølge erfaringer fra lande som Sydafrika, Portugal og Spanien, som har haft smitttebølger, knækker kurven efter en måneds tid og er ovre efter to måneder.

"Men noget, vi har lært, er, at smitten er uforudsigelig, så om det vil gå sådan herhjemme, ved vi ikke. Vi ser lige nu stigende smitte blandt 40-80-årige, et let stigende antal indlagte, men et faldende antal indlagte på intensiv," fortalte Brostrøm.

Ingen nedlukninger i sigte

Selv om der kommer en sommerbølge og en større bølge til vinter, er der dog ingen planer om nedlukninger, beroligede Mette Frederiksen.

"Med den viden og vaccinetilslutning, vi har nu, forventer vi ikke og kalkulerer ikke med nedlukninger i efteråret og vinteren," sagde hun.

Også direktøren for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, havde en positiv nyhed med på pressemødet - nemlig, at det tyder på, at selv om den nye undervariant er god til at slippe igennem tidligere immunitet, så er der noget, der tyder på, at folk, der har været smittet med BA2 har en vis immunitet mod den. Og som bekendt var der rigtig mange danskere, som var smittet med BA2 i vinter. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke kunne også fortælle, at Danmark efter sommerferien vil have et nyt våben mod covid-19, nemlig Paxlovid. Lægemidlet blev allerede i januar godkendt af EMA, men er endnu ikke kommet til Danmark. Problemet har været, at indkøbsprocessen, som de danske myndigheder i dette tilfælde har overladt til EU, har været gået i stå. 

Da Paxlovid kom på markedet i november 2021, blev den udråbt som en gamechanger, der kunne reducere hospitalsindlæggelse eller død med hele 89 procent. Midlet skulle gives inden for tre dage efter starten af ​​symptomer, og det var en behandling, der skulle fokusere på de udsatte grupper.  

Arbejder med tre scenarier

Magnus Heunicke fortalte også, at sundhedsmyndighederne arbejder med tre scenarier for smittens udvikling.

1. At vi får en smittebølge med undervariant af omikron. Det forventes ikke at påvirke sundhedsvæsenet mere, end omikron gjorde.

2. At der kommer en ny variant, der minder om delta, som er alvorligere end omikron, fordi den udvikler sig længere nede i lungerne. 

3. At der kommer en helt ny variant fra enten mennesker eller dyr - som kan undvige al immunitet.

"Epidemien har vist os, at virussen kommer tilbage ca. hver 6. måned med en ny variant. Og en sygdom, der muterer hver 6. måned, er uforudsigelig. Til sammenligning går der årtier imellem, at influenza muterer," fortalte Heunicke.

Derfor forbereder myndighederne sig på alle scenarierne. 

"Vi skal kunne reagere hurtigt og effektivt, så vi kan holde samfundet åbent. Vi har ingen planer med lyntestning i telte, men vi vil PCR-teste og få gensekventeret, så vi kan holde øje med nye varianter," sagde han blandt andet.

 

 

Like eller del denne artikel