"Hvis patienterne ønsker at få den nye medicinske cannabis, vælger vi at udskrive det, fordi vi er ret sikre på, at den medicinske cannabis ikke er til skade for patienterne. Og hvis man mener, at det ikke kan skade patienterne, er der jo ikke noget grundlag for at nægte at udskrive det,” siger Per Soelberg Sørensen.

Rigshospitalets scleroseklinik ordinerer gerne medicinsk cannabis

Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet vil udskrive den cannabis-te, der 1. januar kom på markedet i Danmark, til de patienter, der ønsker det, hvis de i øvrigt lever op til kriterierne. Den melding kommer fra professor Per Soelberg Sørensen, efter at ordningen har mødt massiv modstand blandt læger landet over.

”Vi vil altid foreslå patienter at prøve de registrerede eller magistrelt ordinerede cannabis-produkter, hvor vi ved, hvilken dosis patienterne får. Hvis patienterne alligevel ønsker at få den nye medicinske cannabis, vælger vi at udskrive det, fordi vi er ret sikre på, at den medicinske cannabis ikke er til skade for patienterne. Og hvis man mener, at det ikke kan skade patienterne, er der jo ikke noget grundlag for at nægte at udskrive det,” siger Per Soelberg Sørensen ifølge Scleroseforeningen.

På landets næststørste scleroseklinik ved Aarhus Universitetshospital ser klinikchef Thor Pedersen også medicinsk cannabis på recept som en god mulighed for at indsamle erfaringer.

”Men vi ønsker at gøre det mere kontrolleret, end hvad ordningen lægger op til lige nu,” siger Thor Pedersen. Derfor arbejder man også her på at finde en løsning, der gør det muligt for klinikken at udskrive og behandle med medicinsk cannabis i løbet af forsøgsordningen.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby er tilfreds med at høre positive udmeldinger om forsøget med medicinsk cannabis.

”Scleroseklinikkernes positive holdning er et stort skridt i den rigtige retning for patienterne og forsøgsordningen. Der er vigtigt, at lægerne husker på, at vi gør det her for patienternes skyld og for en gruppe mennesker, der har store smerter, og som har prøvet alt andet uden held,” siger hun til Scleroseforeningen.

Professor Per Soelberg Sørensen vurderer, at flere klinikker vil løsne op for modstanden mod forsøgsordningen, når der kommer flere produkter på markedet.

”Vi ser helt klart frem til, at vi kommer ind i næste fase af den her forsøgsordning, hvor der efter sigende skulle komme produkter med olie eller gelatine i kapsler. Så ved vi pludselig, hvad patienten rent faktisk får, fordi de produkter er lettere at måle og analysere på end den cannabis-te, der er på markedet nu. Den er ikke målbar, og rent lægeligt er det en rigtig dårlig situation at stå i, at man ikke ved, præcist hvad produktet, man udskriver, indeholder,” siger Per Soelberg Sørensen. 

Patienter, der ønsker at få medicinsk cannabis, skal enten tale om det med lægen i forbindelse med deres planlagte konsultationer ved Dansk Multipel Sclerose Center eller få en henvisning fra deres praktiserende læge, for klinikken har ikke tid til ekstra konsultationer på grund af forsøgsordningen.

”Vi har ikke fået ansat en ekstra læge til at uddele cannabis, og vi har heller ikke fået tildelt ekstra midler til det. Derfor har vi sagt til vores patienter, der er interesserede, at de må spørge ind til muligheden, når de kommer til deres planlagte konsultation. Hvis ikke de har det, må de henvende sig til deres praktiserende læge. Ønsker den praktiserende læge ikke at udskrive medicinsk cannabis, kan de sende en henvisning til os. Det er den eneste måde, vi kan håndtere det på,” siger Per Soelberg Sørensen til Scleroseforeningen.

Tags: Medicinsk cannabis, Ellen Trane Nørby, cannabis, Per Soelberg Sørensen, Thor Pedersen

Like eller del denne artikel