Sundhedspolitisk Tidsskrift

It-koks? Hver tredje i gruppen af meget sårbare er ikke blevet vaccineret endnu

207.277 personer i Danmark er udvalgt til være i en særlig øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19, og selv om vaccinationerne begyndte 1. januar, er hver tredje i gruppen ikke blevet vaccineret endnu. 35.000 får nu en mail fra Testcenter Danmark. 

Ifølge vaccinationskalenderen burde alle i gruppen nu have fået 1. stik.

Værst ser det i Region Sjælland, hvor kun 56 procent af personerne i målgruppen har fået første stik. I Region Syddanmark har 67 procent af målgruppen fået første stik, i Region Hovedstaden 69 procent, i Region Midtjylland 71 procent og i Region Nordjylland 76 procent.

Ikke alle personer ønsker at blive vaccineret, men andelen af personer, der ikke er blevet vaccineret, er mistænkeligt høj. Generelt antager Sundhedsstyrelsen en tilslutning på 90 procent til første stik.

Op til weekenden er Region Midtjylland blevet opmærksom på mindst én teknisk fejl i processen med at finde og indkalde tusinder af særligt sårbare patienter til en coronavaccine. Omkring 2.200 patienter på Aarhus Universitetshospital er med sikkerhed gået glip af en invitation, de burde have fået, har koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, oplyst til Ritzau.

I deres tilfælde er indsamlingen af cpr-numre ifølge koncerndirektøren sket i et excel-ark, og hvis borgernes cpr-nummer starter med 0 og ikke er blevet tastet ind med eksempelvis en bindestreg, så fjerner programmet 0'et. Dermed står der et ciffer for lidt, og det afvises så senere i processen som ugyldigt.

Derudover undersøger Region Midtjylland en gruppe på omkring 9600 patienter, der er også er i gruppen for særligt sårbare patienter, men som ikke har booket en tid til en vaccination.

Hvis alle disse ikke ønskede en vaccine, vil der være tale om en helt usædvanligt stor andel, der ikke ønsker en vaccine, og derfor er regionen blevet mistænksom. 

"Det gælder i en eller anden udstrækning også patienter i andre regioner, men det er cirka 9000 borgere i risikogruppe fem i vores region, der er læst ind på nogle lister til Statens Seruminstitut, men som ikke har modtaget et brev i deres e-Boks," siger Ole Thomsen til Århus Stiftstidende.

En af de patienter, som ikke har fået invitation, er Mette Will.

For godt to år siden fik hun at vide, at hun havde myelodysplastisk syndrom, og at kræften udviklede sig aggressivt i hendes knoglemarv. Hendes eneste chance for at overleve var at få en knoglemarvstransplantation (foto).

Det fik hun for halvandet år siden, men siden har hun haft komplikationer med Graft vs Host Disease og sklerodermi, som hun er i behandling for. Hun får kraftig immundæmpende medicin og er for længst indstillet til gruppe 5 af specialister på Aarhus Universitetshospital.

"Det er klokkeklart, at jeg skal vaccineres. Jeg burde også være ret nem at finde i systemet. Hvor svært kan det være? Men jeg er ikke engang at finde i gruppen med de 9.000 glemte. Jeg er i sandhed “glemt”. Normalt er jeg sådan en, der bakker op og er stolt over vores sundhedsvæsen. Men min tålmodighed er tyndslidt nu. Ved ikke om jeg skal tude eller være stjernegal," siger Mette Will, hvis CPR-nummer ikke begynder med 0.

Ole Thomsen fortæller lørdag til Ritzau, at Region Midtjylland er overbevist om, at der er tale om to forskellige tekniske problemer. Et problem, som gør, at personerne aldrig er blevet indlæst til Statens Serum Institut, et andet, som gør, at de, som er indlæst til Statens Serum Institut, ikke kommer videre.

Statens Serum Institut oplyser, at man ikke har drøftet Region Midtjyllands mistanke om tusindvis af manglende bookinger, før det blev nævnt i medierne.

Sundhedspolitisk Tidsskrift har bedt Statens Serum Institut og Testcenter Danmark om en kommentar til sagen. Anne-Marie Vangsted, direktør for Testcenter Danmark under Statens Serum Institut, skriver i en mail: 

”Statens Serum Institut har ikke viden om, at der er personer i gruppe 5, der ikke har fået en invitation til vaccination. Men vi kan se at omkring 35.000 er blevet inviteret, som ikke har booket en tid endnu. Og for at være på den sikre side, så vil alle i gruppe 5, der endnu ikke har booket en tid eller påbegyndt vaccination, få et brev fra os - senest i løbet af næste uge”.

 

Gruppe 5 - målgruppen. Kilde: SSI

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel