Svend Lings ser setuppet som en "arbejdsrisiko".

Borger satte fælde op for selvmordslægen Svend Lings

Den kontroversielle læge Svend Lings, som er kendt for sin rådgivning til folk, som er håbløst syge og ikke ønsker at leve længere, er faldet i en fælde, som en almindelig borger har sat op for ham. Det har nu ført til, at politiet igen sigter ham for hjælp til selvmord.

Højesteret stadfæstede i 2019 en dom fra Landsretten på 60 dages betinget fængsel til Svend Lings, der er dømt for at medvirke til to selvmord og et selvmordsforsøg. Dommen blev indklaget for Den Europæiske Menneskeret­tighedsdomstol. Som den første siden Anden Verdenskrig er Svend Lings også ekskluderet af Lægeforeningen på grund af, at han har udfærdiget en vejledning i, hvordan patienter ved hjælp af receptpligtige lægemidler kan begå selvmord.

Hver eneste dag får Svend Lings stadig mails fra mennesker, som ønsker rådgivning, fortæller han. Hans hjemmeside har også mellem 1000 og 1500 besøg hver uge. 

Han studsede derfor ikke nævneværdigt over en mail, som dumpede ind i hans indbakke i marts 2020. Det var fra en kvinde, som først havde kontaktet ham på Facebook.

”Hej. Skrev til dig på messenger og du svaret at jeg skulle sende dig en mail, tak for dit svar! Ikke haft tid og overskud før nu til at svare dig.
Jeg vil høre om du har mulighed for at sende den medicinliste du har på facebook i en gruppe et sted? Hørt om fra en bekendt. Det drejer sig om at jeg har en ven af familien, som er meget syg (uhelbredelig med kræft) og med mange ulidelige smerter dagligt. :( Vi er alle enige inkl. ham selv og familien, at det eneste rigtige er aktiv dødshjælp og hjælpe ham her fra og give en ordentlig afslutning på livet. Han er 87. Jeg skriver på vegne af familien, da de ønsker være anonyme og ikke har overskud til at kontakte. Derfor vil jeg videregive dit svar og medicinliste til dem, så han kan komme herfra på en værdig måde.
Håber at du vil hjælpe os ! 🙏
Mvh. Katrine”

Svend Lings svarede:

”Hej Katrine
Vejledningen vedhæftes.
Venlig hilsen
Svend Lings”

Mailen har nu vist sig at være en fælde. Onsdag fik Svend Lings besøg af kriminalpolitiet, som fortalte, at historien var opspind, men at ”Katrine” havde anmeldt ham til Midtjyllands Politi, som nu har rejst sigtelse for overtrædelse af straffelovens § 240 jf. § 21. Begrundelsen er, at Svend Lings aktivt har forsøgt at yde hjælp til selvmord ved per mail at fremsende en selvmordsvejledning.

"Det er helt i orden, at denne "Katrine" er uenig med mig i, om aktivt selvmord burde være lovligt eller ej, men er det så ikke denne diskussion, hun bør gå ind i, frem for at sætte en fælde op for mig?" siger Svend Lings, der nu ikke er synderligt påvirket af den nye sigtelse eller setuppet. Det får ham ikke til at stoppe sin rådgivning. 

"Det er en arbejdsrisiko," siger han.

 

Like eller del denne artikel