»Det handler om, at vi har en situation, hvor alternative behandlere lover helbredsmæssige gevinster som at kurere kræft og andre alvorlige sygdomme ved brug af metoder, der ikke er veldokumenterede. Når man har en alvorlig sygdom, så er man meget risikovillig,« siger Andreas Rudkjøbing.

Læger kræver ordning for alternative behandlere lukket: "Noget af det skøreste, jeg har hørt", siger Blixt

Desperate borgere sætter deres helbred og liv på spil, fordi de lader sig lokke af alternative behandlere på bekostning af konventionel, lægelig behandling.

Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing kræver, at myndighederne griber ind, skriver Berlingske.

»Det handler om, at vi har en situation, hvor alternative behandlere lover helbredsmæssige gevinster som at kurere kræft og andre alvorlige sygdomme ved brug af metoder, der ikke er veldokumenterede. Når man har en alvorlig sygdom, så er man meget risikovillig,« siger Andreas Rudkjøbing til avisen.

Lægeforeningen foreslår, at et tilsyn kan gribe ind, hvis en alternativ behandler lover, at bestemte metoder kan kurere kræft eller andre alvorlige sygdomme.

Siden 2004 har Styrelsen for Patientsikkerhed givet foreninger for alternative behandlere mulighed for at registrere sig i RAB-ordningen, hvis formål er at gøre behandlingsklinikkerne mere gennemsigtige for forbrugeren. Det betyder, at navne på de alternative behandlere skal offentliggøres, og at klinikkernes egne retningslinjer skal overholdes. Ordningen fungerer også som klageorgan for patienter.

Lægeforeningen ønsker ordningen afskaffet, fordi den ifølge formand Andreas Rudkjøbing giver en falsk tryghed. Der er nemlig intet dokumentationskrav for, at de metoder, som den alternative behandler bruger, virker.

"Det er nok noget af det skøreste, jeg har hørt"

Sundhedsordfører hos Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, ryster på hovedet af Lægeforeningens forslag.

"Det er nok noget af det skøreste, jeg har hørt. Socialdemokraternes nye sundhedsordfører Rasmus Langhoff vil nu holde et møde med ham, hvor de vil tale om at RAB-ordningen skal lukkes. Vi vil gøre alt for at kæmpe imod. RAB-ordningen sikrer, at der er en baggrund i den enkeltes behandling, men ja, der findes altid dårlige eksempler, ligesom vi ser det hos læger, og der skal vi måske istedet finde ud af, hvordan man kan fratage registreringen af den enkelte behandler. Men det er bestemt ikke en læge, der skal bestemme det," skriver Liselott Blixt på Facebook.

"Giv i stedet borgerne ordentlig information om det komplementære og se på de lande, som bruger lægevidenskaben sammen med det alternative," fortsætter hun. 

Dorte Malmgren, der er næstformand i Danmarks Komplementære Behandlere, der er en forening for alternative behandlere, mener heller ikke, at RAB-ordningen skal lukke.

"Der vil altid være brodne kar, og det er desværre altid dem, man hører rigtig meget om. Vi går aldrig ud og anbefaler vores medlemmer, at de kan behandle en kræftpatient uden om sundhedsvæsenet," siger hun til Berlingske.

 

Tags: alternativ behandling, alternativ

Like eller del denne artikel