Forsker: Studie giver mere fuldendt billede af kronikerne

Ifølge en rapport fra sundhedsstyrelse, viser udenlandske studier, at op mod 80 procent af udgifterne i sundhedsvæsnet går til behandling af kroniske patienter, og derfor er det også uhensigtsmæssigt, at man hidtil ikke har vidst mere præcist, hvor mange kroniske patienter, der er.

Det mener ph.d. og forsker ved Danish Center for Health Care Improvement ved Aalborg Universitet, Michael Falk Hvidberg, som er hovedforfatter på en ny undersøgelse, der for første gang gør antallet af danskere med kronisk sygdom op på tværs af diagnoser og grad af sygdom. Det nye studie viser, at antallet af kronikere er dobbelt så stort som Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen hidtil har antaget. I alt har to ud af tre danskere mindst én kronisk sygdom, og den viden kan ifølge Michael Falk Hvidberg blandt andet bruges i den fremtidige planlægning i sundhedsvæsnet.

”I dag behandler man ud fra det, som sundhedsvæsnet oprindeligt er bygget til, nemlig akutte og smitsomme sygdomme, som typisk behandles mere siloagtigt. Sundhedsvæsnet er endnu ikke optimalt gearet til langvarige forløb, og her kan vores undersøgelse være med til at vise, at der er flere sygdomme, end man regner med, der er kroniske, og som man skal overveje at behandle på en anden måde og måske også lægge ud i forbindelse med den transformation, der er i gang, med at lægge behandlingen af kronikere ud til praktiserende læger og kommuner. Der skal på en eller anden måde ske en rekalibrering, og det kan undersøgelsen være med til at være en øjenåbner for. Ikke mindst de mindre svære og mere kortvarige kroniske lidelser, der ikke er livslange forløb, og som ofte glemmes i debatten,” siger Michael Falk Hvidberg.

Den nye undersøgelse er ikke de vises sten, men en mere præcis viden om udbredelsen af de forskellige former for kronisk sygdom vil kunne være endnu et redskab i planlægningen, mener han.

”Det er klart, at der er nogle sygdomme, der er lettere at behandle end andre, og der giver vores sværhedsgradsinddeling måske en ramme, som man kan blive inspireret af til at sige hvilke sygdomme, der skal ligge hvor,” siger Michael Falk Hvidberg.

 

Fakta om studiet:

  • Studiet er finansieret af DCHI på AAU, Region Nordjylland og Momsfonden. Derudover er projektet lavet i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed. 
  • Studiet er den første del af et større forskningsprojekt om kroniske sygdomme. Formålet med projektet er at give et overblik over sygdomstyper og omfanget af kronisk sygdomsbyrde til både politikere, sundhedsprofessionelle og forskere til brug i sundhedsplanlægning. Senere på året identificeres livskvaliteten af de 199 kroniske sygdomme i anden del af projektet. Resultaterne skaber således viden over både omfanget (hvilke og hvor mange) og senere livskvalitet (hvilke kronikere, der har det værst)
  • Forskningen er publiceret i tidsskriftet PharmacoEconomics Open  
  • Læs afhandlingen om studiet i sin fulde længde

 

 

LÆS OGSÅ:

 

Tags: kronikere

Like eller del denne artikel