Rosenberg: Kunstig intelligens er en lappeløsning på 1813

Debat

Jacob Rosenberg
Professor, overlæge, dr.med.
Medlem af Regionsrådet i Region Hovedstaden (LA)

DEBAT: Borgerne fortjener at komme i kontakt med en erfaren læge, når de ringer til vagtlæge-systemet, og kunstig intelligens er kun en lappe-løsning på dette basale problem med organisationen af 1813, mener professor, overlæge og regionspolitiker Jacob Rosenberg.

Region Hovedstadens akuttelefon arbejder seriøst og fremsynet på nye løsninger for betjening af borgere med akut opstået sygdom udenfor fra de praktiserende lægers åbningstid.

I denne forbindelse har man i samarbejde med en ekstern partner udarbejdet en løsning med brug af kunstig intelligens for bedre at kunne opdage tegn på hjertestop, når en pårørende ringer ind. Dette er en meget spændende måde at arbejde med forbedret diagnostik på, og det fortjener derfor yderligere evaluering. Emnet blev omtalt i en artikel her i Sundhedpolitisk Tidsskrift 8/4-19.

Imidlertid bygger det på et videnskabeligt arbejde, som fortjener lidt nærmere omtale. Den videnskabelige artikel kan findes i tidsskriftet Resuscitation. I dette studie har man sammenlignet resultaterne, når det er personalet, som taler med borgeren i telefonen, sammenlignet med, hvor der lægges kunstig intelligens oveni. Det essentielle her er, at det personale, som indgår i undersøgelsen, består af 70 procent sygeplejersker, som har fået et 6-ugers kursus i at håndtere opkald fra syge borgere.

Til sammenligning er vagtlægeordningen i andre regioner i større grad baseret på alment praktiserende læger, som er speciallæger med mange års træning i netop denne specielle disciplin med at spotte alvorlig sygdom i telefonen. Og hertil skal lægges lægens lange uddannelse i netop kendskab til sygdomme og deres behandling - en uddannelse, som en sygeplejerske ikke har.

Borgerne fortjener at komme i kontakt med en erfaren læge, når de ringer til vagtlæge-systemet, og kunstig intelligens er kun en lappe-løsning på dette basale problem med organisationen af 1813. 

Tags: AI, kunstigintelligens

Like eller del denne artikel