Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ny rapport: Patienters stemme bør høres i Kræftplan V

Den ny rapport ’Kræftplan V – Input fra virkeligheden’ er resultatet af en række arbejdsgruppemøder, hvor patientforeninger fra fire af de større kræftområder: lungekræft, brystkræft, gynækologiske kræftsygdomme og hæmatologiske kræftsygdomme har diskuteret deres individuelle ønsker og behov til Kræftplan V med læger og sygeplejersker. Resultat af de mange møder fremgår nu af rapporten ’Kræftplan V – Input fra virkeligheden’, der gennemgår emnerne: Forebyggelse, diagnostik, behandling, opfølgning og rehabilitering, senfølger samt palliation. Ved hvert afsnit beskrives behov og forslag til handling for hver af de fire kræftområder.


Delrapporter

Kræftplan V kan redde liv med risikobaseret screeningsprogram for brystkræft

Kræftplan V skal styrke den risikobaserede screening, for så finder man kræften tidligere, og flere kvinder kan blive helbredt for sin brystkræft. Aldersgrænsen skal også sænkes fra 50 år til 40 år for første screening, da unge kvinder oftere får en mere aggressiv brystkræft, siger formanden for Brystkræftforeningen, Anja Skjoldborg Hansen. Brystkræftforeningen er en af de patientforeninger, der har været med i projektet ’Kræftplan V – input fra virkeligheden’. Her er rapporten fra deres arbejdsgruppemøde.

Læger overser kræft i underlivet

Kræftplan V skal skabe opmærksomhed omkring kræft i underlivet, for symptomerne er komplekse og overses ofte, fordi lægerne har en tendens til at bagatellisere underlivsproblemer og antage at, 'det bare er overgangsalderen'. Men det er af afgørende betydning at oplyse kvinder i alle aldre om vigtigheden af at søge læge ved symptomer på gynækologisk kræft, siger patientforeningen Kræft i underlivet (KIU). KIU er en af de patientforeninger, der har været med i projektet ’Kræftplan V – input fra virkeligheden’. Her er rapporten fra deres arbejdsgruppemøde.

Medicinrådet bør indføre betingede godkendelser af medicin

Hæmatologiske kræftsygdomme er udfordret af, at det er sygdomme med få patienter, og man har derfor mindre evidens end ved folkesygdomme. Derfor ønsker LyLe (Patientforeningen for Lymfekræft, Leukæmi og MDS) og Dansk Myelomatose Forening, at Kræftplan V vil åbne op for, at lægemidler, der er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), kan tages i brug af danske patienter, mens der indsamles yderligere data. De peger også på, at mere hjemmebehandling vil mindske uligheden i sundhed. De to patientforeninger har deltaget i projektet ’Kræftplan V – input fra virkeligheden’. Her er rapporten fra deres arbejdsgruppemøde.

Lungekræft er farligere for patienter med kort uddannelse

Lungekræft er ikke som andre kræftsygdomme. Det er den hyppigste kræftsygdom i Danmark, men den opdages ofte sent og så har den en social slagside. Kræftplan V skal gøre op med uligheden i kræftbehandlingen. I dag har diagnosticerede lungekræftpatienter med kort uddannelse op til 25 procent mindre chance for at modtage standardbehandling i forhold til patienter med lang uddannelse, siger Lisbeth Søbæk Hansen, der er formand for Patientforeningen Lungekræft. Patientforeningen Lungekræft er en af de patientforeninger, der har været med i projektet ’Kræftplan V – input fra virkeligheden’. Her er rapporten fra deres arbejdsgruppemøde.

Del artikler