Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Modelfoto

Forskning: Patienter, som tager visse midler mod halsbrand og sure opstød, får oftere demens

Flere års brug af visse lægemidler mod refluks er forbundet med en højere risko for demens, viser ny forskning.

Sure opstød, halsbrand og/eller sviende smerter i øvre del af maven eller nedre del af brystet er ofte tegn på lidelsen refluks, som betyder, at mavesyre eller maveindhold fra mavesækken kommer op i spiserøret. 

Mange tager medicin for at mindske symptomerne på refluks, og forbruget af såkaldte syrepumpehæmmere er steget voldsomt de seneste 20 år. Fra 2003 til 2013 steg det med 213 procent, og samtidig steg den gennemsnitlige individuelle mængde med 52 procent, så hver medicinbruger i gennemsnit købte 224 døgndoser på et år. Siden 2013 og til 2021 er forbruget også steget, men dog med mere beskedne 30 procent .

Ifølge ny forskning, offentliggjort i tidsskriftet Neurology, så får mennesker, der i flere år bruger syrepumpehæmmere, oftere demens end mennesker, der aldrig har brugt denne type medicin.

I de seneste år er medicintypen også blevet koblet til en øget risiko for blandt andet tidlig død og nyreskader.

Den nye forskning viser, at personer på 45 år og derover, der tog syrepumpehæmmere i over fire år, havde 33 procent højere risiko for at udvikle demens end personer, der aldrig tog medicinen.

Med i undersøgelsen var 5.712 personer i alderen 45 til 64, der ikke havde demens ved undersøgelsens start. Næsten 1.500 deltagere - 26 procent - tog syrepumpehæmmere i den tid.

Efter justering for alder, køn og race samt helbredstilstande som diabetes og højt blodtryk fandt forskerne, at ud af de 497 personer, der tog syrepumpehæmmere i næsten 4,5 år, udviklede 58 af dem demens.

Af de 4.222 deltagere, der ikke tog medicinen, udviklede 415 demens. Forskerne fandt ikke en højere risiko for personer, der tog medicinen i mindre end 4,4 år.

Forskerne identificerede B12-mangel og nedsat amyloidmetabolisme (øget amyloid i hjernen) som mulige forbindelser mellem overforbrug af syrepumpehæmmere og demens.

"Nogle undersøgelser har vist, at brug af syre-refluks-medicin kan være forbundet med lave B12-niveauer. Og lav B12 er forbundet med nedsat tænkning og dårlig hukommelse," siger undersøgelsesforfatter og professor i neurologi, Kamakshi Lakshminarayan fra Minnesota University, og tilføjer, at hendes team dog ikke havde B12-data-niveauer for studiedeltagerne, så de kunne ikke undersøge den teori nærmere. 

Syrepumpehæmmere kan købes i håndkøb og bruges tit til at behandle halsbrand – den brændende fornemmelse, man får med syre-refluks.

"Denne undersøgelse beviser ikke, at syre-refluks-medicin forårsager demens," sagde Kamakshi Lakshminarayanctil CNN i en e-mail. "Det viser kun en sammenhæng. Der er brug for mere forskning for at bekræfte vores resultater i andre store undersøgelsesgrupper og forstå den mulige forbindelse mellem langvarig brug af protonpumpehæmmere og højere risiko for demens."

Personer, der kun lejlighedsvis tager disse lægemidler, bør ikke være bekymrede, siger forskerne bag undersøgelsen.

Syrepumpehæmmere sælges under handelsnavne som Omeprazol, Lansoprazol, Esomeprazol, Pantoprazol og Rabeprazol.

Del artikler