Sundhedspolitisk Tidsskrift

Sygehuse landet over massivt presset af influenza-ramte

Influenzasæsonen er på sit højeste, og det giver stor travlhed på landets hospitaler.

Antallet af registrerede tilfælde er det højeste i flere år, og bedre bliver det ikke af, at influenza-vaccinen i år ikke har dækket den influenza B, som der har været mest af. Mange af de, der måske er blevet vaccinerede og nu bliver testet positive for influenza, har flere sygdomme, og kan derfor ikke bare sendes hjem med besked om masser af hvile og væske. De kræver indlæggelse på grund af deres i forvejen svækkede tilstand.

"Det betyder, at vi må indlægge mange, og mange endda i isolation, for at begrænse smitterisikoen. Og det lægger igen et ekstra pres på personalet. Det er ikke kun situationen på Nordsjællands Hospital, men et billede jeg kan genkende hos de øvrige hospitaler i regionen," siger Bente Ourø Rørth, der er hospitalsdirektør på Nordsjællands Hospital.

I akutmodtagelsen på Nordsjællands Hospital betyder det lige nu lange ventetider.

"Vi løber rigtigt stærkt i øjeblikket, og i den ellers stille vinterferieuge har alle afdelinger måttet indkalde ekstrapersonale. Det er en prioritet for hele hospitalet at få de rigtige patienter i den rigtige seng hurtigst muligt, men jeg beder patienter og pårørende om forståelse for, at de i øjeblikket kan opleve lang ventetid og mange mennesker i vores akutmodtagelse," siger Bente Ourø Rørth.

Alle afdelinger på det nordsjællandske hospital har minimeret den ambulante aktivitet så meget som muligt og mange ikke-akutte kirurgiske operationer bliver udskudt. I første omgang gældende for uge 7 med mulighed for forlængelse.

Også andre steder i landet er den gal.

Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland oplever et massivt antal patienter, der bliver henvist til hospitalerne med influenzasymptomer. Samtidig tikker sygemeldinger ind fra personalet, der også er ramt af influenza.

Dette dobbeltpres har fået de to hospitaler til at sætte en række af løsninger i værk for at kunne håndtere det øgede pres.

"Udfordringen for os er mængden af patienter, som vi får ind. Derfor har vi nu åbnet ni ekstra medicinske senge i Aalborg og fire i Hobro som en direkte følge af influenzaen," siger Lisbeth Kjær Lagoni, sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital.

Udover de ekstra senge holdes det såkaldte ”Grønne Spor” (hvor en gruppe af mindre syge patienter skal ligge til observation og monitorering) i Akutmodtagelsen åbent i længere tid om aftenen. Ligesom der også er lavet aftaler med hospitalets kliniske mikrobiologiske Afdeling om, at der tages flere prøver og bliver brugt en anden analysemetode, der giver hurtigere svar.

Også Regionshospitalet er presset på grund af influenza blandt patienter og personale. Her er ambulatoriebesøg blevet aflyst, så læger derfra kan benyttes til de indlagte patienter.

Tags: Aalborg Universitetshospital, Regionshospital Nordjylland, influenza, influenza-sæson, Lisbeth Kjær Lagoni, Bente Ourø Rørth, Nordsjællands Hospital

Like eller del denne artikel