Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Gratis psykologhjælp til folk med angst eller depression

Når man får hjælp af en psykolog, plejer man at møde fysisk op i psykologens klinik. Men nu kan personer med angst eller let til moderat depression få behandling hjemme foran computeren.

Landets regioner besluttede nemlig sidste år at udbrede gratis online psykologbehandling til patienter med angst og/eller let til moderat depression som led i et to-årigt forsøg. Det er Region Syddanmark, som har fået til opgave at tage sig af patienter fra hele landet, og ifølge afdelingschef i Internetpsykiatrien.dk, Claus Færch, er kapaciteten på plads om ca. en måned, fra midten af marts, hvor der så vil blive udsendt informationsmateriale.

Men allereede nu kan borgere faktisk få hjælp via regionens tilknyttede psykologer - lige meget om man så bor i Region Syddanmark eller i en af den andre regioner, for formelt set begyndte forsøget 1. januar. Man behøver ikke en henvisning fra lægen, og man kan gennemføre et behandlingsforløb hjemme i stuen, når det passer ind i hverdagen.

"Det er et godt tilbud," som Claus Færch udtrykker det.

For atman kan komme i betragtning til at få hjælp, skal du have panikangst, fobier eller let til moderat depression. Derimod kan man ikke få behandling i forsøgsordningen, hvis man samtidig lider af skizofreni, bipolar lidelse eller noget lignende, eller hvis hovedproblematikken er posttraumatisk stresstilstand (PTSD) eller tvangstanker/tvangshandlinger (OCD). Man kan heller få hjælp, hvis man har et misbrug af alkohol eller stoffer eller er i anden psykoterapeutisk behandling.

Det digitale behandlingsforløb i Internetpsykiatrien.dk foregår i en vekselvirkning mellem videokonsultation og interaktive øvelser foran computeren, og der er to forskellige programmer; et til depression og et til panikangst og fobier.

Projektet skønnes at koste cirka fem millioner kroner årligt og vil kunne nå omkring 1400 patienter om året. I 2015 modtog cirka 47.500 borgere offentligt tilskud til behandling for angst eller depression hos en privatpraktiserende psykolog.

Sundhedspolitisk Tidsskrift: 1400 patienter lyder af ikke af mange. Hvad hvis I får 1400 patienter den første måned?

Claus Færch: "Så må vi tage det op. Men antallet er baseret på de erfaringer, vi har gjort os i Region Syddanmark, hvor vi har haft telepsykiatri i nogle år."

Region Syddanmark har haft online psykologhjælp siden 2014, hvor borgere selv kan anmode om internetbaseret psykologbehandling med et par klik på computeren i stedet for at bede om en henvisning fra egen læge. En rapport fra COWI, Statens Institut for Folkesundhed og Syddansk Universitet i april 2017 viste, at den internetbaseret behandling nåede ud til flere mulige patienter med depression og angst.

Undersøgelser fra Sverige, som har udbudt internetpsykiatri siden 2005, viser også, at den internetbaserede behandling kan være lige så god som traditionel behandling.

”Vi kan nå flere patienter med online behandling. Det er behandling på borgernes præmisser, det er banebrydende, og det er udtryk for, at vi i sundhedsvæsenet arbejder på at forbedre behandlingerne – blandt andet med ny teknologi. Det her er et vigtigt skridt på vejen mod et sundhedsvæsen, som med bedre digitale løsninger er indrettet mere efter borgerens behov,” sagde Bent Hansen, formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse fra Danske Regioner sidste år, da forsøgsordningen blev besluttet.

”Online psykologhjælp giver mulighed for en fleksibel behandling, der kan gennemføres hjemmefra, når det passer den enkelte bedst. På den måde kan man stadig passe sit studie eller arbejde. Det handler om at sætte ind tidligt, og vi bevarer selvfølgelig alle de andre behandlingstilbud i psykiatrien,” sagde Bent Hansen.

Internetpsykiatrien er ét af de første tilbud af sin slags i Danmark, og der vil derfor blive forsket i den internetbaserede behandling. Nogle patienter får derfor tilbud om at deltage i forskningsprojekter, der er tilknyttet Internetpsykiatrien - enten som en del af selve behandlingen, eller når behandlingen er overstået.

 

Sådan kan patienterne gøre

Hvis man gerne vil i behandling i Internetpsykiatrien skal man gå ind på Internetpsykiatrien.dk

Nederst på siden skal man trykke på et link, hvor man kan anmode om behandling.

Her bliver man bedt bedt om at logge ind med NemID og svare på en række spørgsmål om sig selv, og hvordan man har det.

Hvis man opfylder kriterierne for behandling, bliver man inviteret til en udredende samtale. Samtalen varer en time og foregår via video på computeren.

 

 

Om panikangst, fobier eller let til moderat depression

For at du kan komme i betragtning til at få hjælp, skal du have panikangst, fobier eller let til moderat depression.

 

Panikangst

Panikangst er en tilstand, hvor man pludselig og uventet får anfald med intens angst eller ubehag. I forbindelse med anfaldene er man typisk meget bange for at dø, blive sindssyg eller for at miste kontrollen over sig selv. Tilstanden ledsages af ubehagelige kropslige symptomer som rysten, sveden, hjertebanken, brystsmerter, svimmelhed, åndedrætsbesvær, kvalme eller ubehag i maven.

Fobier

Har man en fobi eller fobisk angst bliver man meget bange og utilpas, når man møder en speciel ting, skal udføre en speciel aktivitet eller kommer i en bestemt situation. Sådan en angst kan fremkaldes alene ved tanken om det, som udløser den. Man gør hvad som helst for undgå den udløsende faktor. Fobier deles ofte i agorafobi, social fobi og specifikke fobier.

Depression

Depression er en psykisk sygdom. Den viser sig ved vedvarende nedtrykthed, nedsat lyst og interesse, nedsat energi og øget træthed. Det er en sygelig tilstand, som ikke skyldes dovenskab, personlig svaghed eller mangel på evne til at tage sig sammen. Ting, som tidligere ville gøre en i godt humør og glad, er nu ligegyldige og tomme. Man oplever ingen glæde - hverken i samliv med kæreste eller ægtefælle, ved arbejde eller uddannelse eller i fritidsaktiviteter.

Symptomerne skal have stået på i mindst to uger. Man skelner mellem svære, moderate og lettere depressioner. En særlig tilstand kaldes dystymi, som er karakteriseret ved et mere kronisk forløb over flere år.

Hovedsymptomerne er nedtrykthed, nedsat lyst og interesse, nedsat energi og øget tendens til at blive træt.

- Kilde: Sundhed.dk

 

 

Tags: Region Syddanmark, depression, psykiatri, angst, internetpsykiatri, gratis psykologhjælp, Claus Færch, fobier

Del artikler