Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Læger har punkteret 6 danskeres lunger ved akupunktur

Mindst 14 danskere har fået punkteret lungerne ved akupunktur hos autoriserede behandlere i perioden 2005-2017. Det er primært sket hos fysioterapeuter og læger.

Det fremgår af et svar, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har sendt til Folketinget på baggrund af opgørelser fra Patienterstatningen og Styrelsen for Patientsikkerhed, og det er sket som svar på spørgsmål, stillet af sundhedsordfører hos Dansk Folkeparti, Liselott Blixt.

Anledningen til spørgsmålet var, at en massør og en alternativ behandler i fjor blev politianmeldt for at have foretaget akupunktur på en sådan måde, at to patienters lunger klappede sammen, og den ene patient døde.

Men også autoriserede læger, fysioterapeuter og kiropraktorer kan altså stikke så forkert, at en lunge kollapser. Det skete syv gange hos en fysioterapeut, en gang hos en kiropraktor, tre gange hos en praktiserende læge og tre gange hos en praktiserende speciallæge, fremgår det af ministerens svar.

Hvilken ekstra uddannelse i akupunktur, de autoriserede sundhedspersoner har fået, fremgår ingen steder.

Alene indenfor de seneste fem år har myndighederne modtaget 40 indberetninger om utilsigtede hændelser ved akupunkturbehandling, der er udført af autoriserede sundhedspersoner. Heraf er de otte alvorlige og ni moderat alvorlige.

Derudover er der de skader, der er sket hos ikke-autoriserede sundhedspersoner som f.eks. akupunktører og massører. Disse skader registreres ingen steder, og Styrelsen for Patientsikkerhed kender heller ikke antallet af akupunktører eller det samlede antal personer, der udøver akupunktur. Det er et stort mørketal - foreningen ”Praktiserende akupunktører” har oplyst, at de har 800 medlemmer, og at foreningen dermed repræsenterer en stor del af de danske akupunktører. En anden forening ”Danske Akupunktører” har i samme forbindelse oplyst, at de har 330 aktive medlemmer. Der eksisterer også andre registrerede foreninger, som formentlig har akupunktører organiseret, og derudover er der akupunktører, som slet ikke er medlem af en forening.

For nogle uger siden lagde sundhedsminister Ellen Trane Nørby op til i et nyt lovforslag at forbyde alle andre end læger at lave akupunktur i brystregionen, men hun erklærer sig nu villig til at finde en anden model.

»Høringssvarene har vist mig, at lægeforbeholdt akupunkturbehandling ikke er den rigtige model. Vi kan af tallene se, at også læger laver akupunkturskader, og vi har et videnstomrum i forhold til de ikke-autoriserede sundhedspersoner. Derfor kommer der til at pågå et arbejde med styrelsen for bordenden for at finde den rette model til at sikre patientbeskyttelsen,« siger Ellen Trane Nørby til Jyllands-Posten.

Tags: Ellen Trane Nørby, Styrelsen for Patientsikkerhed, akupunktur

Del artikler