Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Bent Hansen og Stephanie Lose: Her er tre løsninger til bedre sammenhæng

Formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) og næstformand Stephanie Lose (V) foreslår tre løsninger, som innovationsminister Sophie Løhde bør have med i sit kommende sammenhængsudspil.

Sophie Løhde har siden i sommer besøgt de fem regioner og (næsten) alle kommuner. Målet har været ved selvsyn at se, hvor og hvorfor det nogle gange kniber med at skabe sammenhæng i den offentlige sektor; i sundhedsvæsenet, for de ældre, på socialområdet og så videre.

I et debatindlæg på Danske Regioners hjemmeside skriver formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S) og næstformand Stephanie Lose (V), at de har store forventninger til det sammenhængsudspil, som regeringen efter planen lancerer i løbet af foråret, og at de glæder os til at se, hvordan innovationsministeren omsætter turné-erfaringerne til konkrete forslag.

"Grundlaget for bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet er bestemt til stede. Væk med de rigide statslige regler, der fører til hundeslagsmål mellem regioner og kommuner," skriver Bent Hansen og Stephanie Lose.

De opfordrer ministeren til at få særligt tre ting med i udspillet:

1. At opdatere loven om sundhedsdata

2. At ansvar skal kunne deles mellem regioner og kommuner og

3. At regioner og kommuner skal kunne betale fra samme pengekasse.

Sundhedsdatalov skal ændres

Bent Hansen og Sophie Lose mener, at den eksisterende lovgivning om sundhedsdata for ofte spænder ben for godt samarbejde mellem region og kommuner. Som eksempel nævner de, at akutteamet i Esbjerg består af sygeplejersker, som hjælper borgerne i eget hjem og er et samarbejde mellem Esbjerg Kommune og Sydvestjysk Sygehus i Region Syddanmark. Ofte er borgerne ældre, som har mange hospitalsbesøg, og sygeplejerskerne har behov for oplysninger om den ældre fra både kommune og region. Det betyder, at sygeplejerskerne – på grund af den gældende lovgivning – skal ansættes i både kommunen og regionen for at få adgang til de samme oplysninger om borgeren. Og derfor skal hver sygeplejerske i praksis slæbe to bærbare computere med ud i borgerens hjem; én til det kommunale journalsystem, én til det regionale journalsystem. Sygeplejersken skal orientere sig og registrere i begge systemer.

"Det er mildest talt usmart," mener den socialdemokratiske formand og Venstre-næstformanden.

At dele ansvaret

I dag gælder princippet, at der altid skal kunne placeres et myndighedsansvar ét sted.

"Det er et godt og sundt princip, som vi bakker op om, men det er alt for rigidt, når kommuner og regioner laver løsninger i fællesskab," skriver Bent Hansen og Stephanie Lose og kommer med endnu et konkret eksempel.

I Silkeborg har man i Psykiatriens Hus samlet regional og kommunal psykiatri i ét hus, hvor hver myndighed råder over seks senge, men hvor reglerne forhindrer det regionale og kommunale personale i at hjælpes om borgerne. Så hvis en kommunalt indlagt borger pludselig får akut behov for behandling, må det regionale personale ikke træde til. For borgeren skal først ”visiteres” over til regionen.

"På den måde blokerer reglerne for den hurtigste og bedste hjælp. Det er mildest talt usmart. Vi har behov for en model, hvor region og kommune kan deles om myndighedsansvaret," er Bent Hansen og Stephanie Lose enige om.

Penge fra samme kasse

Når regioner og kommuner i dag løser sundhedsopgaver i fællesskab, dikterer reglerne, at enhver udgift skal placeres i enten regions- eller kommunekassen.

"Det svarer groft sagt til, at hr. Jensen skal betale for mælk, mens fru Jensen skal betale for ris, når ægteparret køber ind til risengrød. Det er mildest talt usmart," skriver Bent Hansen og Stephanie Lose.

Problemet opstår især omkring sundhedshuse, hvor regionale og kommunale sundhedsmedarbejdere i fællesskab sørger for god hjælp til borgerne. 

 

Tags: Bent Hansen, Sophie Løhde, Stephanie Lose, sammenhængsudspil

Del artikler