Morten Bangsgaard mener, at forestillingen kan kaste en forskønnende glans over Svend Lings’ manual og rådgivning i forbindelse med selvmord. Foto: Etisk Råd

KULTUR:

Medlem af Etisk Råd advarer Det Kongelige Teater mod at inspirere til selvmord

Det Kongelige Teater planlægger lige nu premiere 15. maj på en operaforestilling, som er inspireret af dele af den dømte danske læge Svend Lings’ stærkt omdebatterede "selvmordsmanual" til mennesker, der ønsker at dø. Forestillingen deler allerede inden premieren vandene.

Det er den unge prisbelønnede komponist Louise Alenius, der er hovedkraften bag operaværket "Manualen", hvor både operaens scenerum og auditorium vil blive inddraget i at omdanne operaen til et kæmpe menneskeligt legeme med organer og oplevelser af bevidsthed og smerte. Et legeme, som publikum i sidste ende overværer dør under store smerter efter, at publikum blandt andet har oplevet at være ført igennem en række overvejelser omkring aktiv dødshjælp.

Men Morten Bangsgaard, der er stud. teol. og medlem af Etisk Råd, er nu forinden premieren kritisk overfor forestillingen, som han mener kan kaste en forskønnende glans over Svend Lings’ manual og rådgivning i forbindelse med selvmord.

»Jeg ved godt, at kunsten kan provokere, spidde og vise menneskelivets mangfoldighed, men lige præcis her er der afsagt dom om, at Lings’ gerninger er kriminelle. Det er en skærpende omstændighed, at det handler om liv og død. For mig er det etisk problematisk at herliggøre handlinger, som har rettens ord for at være kriminelle,« udtaler Morten Bangsgaard videre til Berlingske Tidende.

Sundhedspolitisk Tidsskrift ville gerne have talt med Morten Bangsgaard og blandt andet spurgt ham, om han kan forstå, hvis hans udtalelser kan opfattes som forsøg på forhåndscensur af et operaværk, som han ikke har set, men Morten Bangsgaard ønsker ikke at medvirke. 

Den pensionerede læge Svend Lings mistede i marts 2017 sin autorisation, og han blev ved Højesteret 23. september 2019 idømt 60 dages betinget fængsel for medvirken til to selvmord og et selvmordsforsøg. Han mener, at aktiv dødshjælp bør lovliggøres i Danmark, er medlem af netværket Læger for Aktiv Dødshjælp og har udarbejdet en manual til brug for selvmord. Tidligere har han fortalt i medierne, at han har hjulpet mindst ti mennesker til at dø. I december 2019 blev han ekskluderet af Lægeforeningen. Manualen blev dog - til flere sundhedspolitikeres højlydte frustration (blandt andre daværende medlem af DF, Liselott Blixt) - ikke kendt ulovlig.

Det Kongelige Teaters operachef John Fulljames afviser, at operaen vil herliggøre Svend Lings og hans manual:

”Teateret har i flere hundrede år behandlet kontroversielle debatter i samfundet. Det er en central del af vores rolle at kaste kunstnerisk lys, der inviterer og inspirerer til blandt andet refleksioner og samtaler om for eksempel sorg og død. Vi opfordrer hverken til mord eller selvmord, men hvis vi undgår det provokerende, bliver vi kun en gentagelse af noget, som allerede er, og vi opfylder ikke vores funktion om at bringe mennesker sammen om fælles oplevelser af de store spørgsmål i livet,” forklarer John Fulljames, der heller ikke i forbindelse med operaværket ser det som et problem, at Svend Lings har modtaget en dom:

” Der er rigtig mange af de største og mest berømte teaterstykker og operaer, som handler om selvmord, drab, mordere og kriminelle, men om hvilke vi hverken tror, at teateret opfordrer til selvmord og kriminelle handlinger, eller at disse stykker vil føre til at tilskuerne begår mord.”

 Men ifølge Morten Bangsgaard er der særlige omstændigheder på spil, når det gælder diskussion om selvmord:

»Dette er et meget følsomt emne, og man skal passe meget på med ikke at skubbe sårbare mennesker ud over en kant,” udtaler han videre til Berlingske Tidende.

Operachef John Fulljames deler dog ikke bekymringen for, at publikum vil føle, at operaen instruerer i selvmord:

”Jeg er dog ret sikker på, at nogle vil blive meget berørte, kede af det og måske græde over det, som de oplever, for det gør jeg selv. Det er dog ikke en ensom, men en fælles oplevelse i teaterets trygge rum, hvor man sammen får mulighed for at reflektere over livet og dets afslutning. Ofte fører en højere bevidsthed om vores dødelighed jo rent faktisk til en endnu større værdsætning af livet,” siger John Fulljames.

Men at opsætningen vækker debat, overrasker ikke komponisten bag operaen, Louise Alenius, der til Danmarks Radio blandt andet har udtalt:

”Det er et kunstværk, som jeg behandler abstrakt og med 100 procent kunstnerisk frihed, som jeg også har fået af Det Kongelige Teater. Så det er ikke en præsentation af manualen, forklarer Alenius, der opfordrer til mere dansk debat om aktiv dødshjælp.

Formand for Det Etiske Råd, Leif Vestergaard Pedersen, har ikke nogen kommentar til rådsmedlem Morten Bangsgaards aktuelle kritik, for som han forklarer:

”Medlemmerne i Etisk råd er udnævnt med henblik på at skulle deltage i etiske debatter ud fra deres helt egen personlige etiske holdninger og meninger. Deres opgave er frit at blande sig i etiske diskussioner og fremføre, hvad de synes i al deres forskellighed og uden, at de dermed tegner resten af Etisk Råd.”   

Like eller del denne artikel