“Vi mener, at vi skal være i stand til at mindske eller stoppe udviklingen af ​​sygdommen hos patienten. Det kan vi gøre ved at øge cellens evne til at rense sig selv (...) Vi kan sammenligne det med at ansætte ekstra mandskab for at udføre et rengøringsarbejde, der har ventet for længe,” siger lektor ved Universitetet i Oslo Evandro F. Fang. Foto: Thomas Olafsen, Universitet i Oslo.

Forskere finder ny metode til behandling af Alzheimers sygdom

Cellernes eget rensesystem er det centrale element i en ny type medicin til Alzheimers sygdom, som tilsyneladende er uden bivirkninger. 

Behandlingen er udviklet ved hjælp af kunstig intelligens (AI) af en gruppe norske forskere, som gennem en årrække har forsket i hjernesygdommen.

Den nye type behandling består af stofferne rhapontigenin og kaempferol, der stimulerer udrensning af døde celler i hjernen, og den nye medicin ser ud til at give en præcis behandling, hvor der ikke er rapporteret bivirkninger.

“Vi mener, at vi skal være i stand til at mindske eller stoppe udviklingen af ​​sygdommen hos patienten. Det kan vi gøre ved at øge cellens evne til at rense sig selv (...) Vi kan sammenligne det med at ansætte ekstra mandskab for at udføre et rengøringsarbejde, der har ventet for længe,” siger lektor ved Universitetet i Oslo, Evandro F. Fang. 

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature, og forsøget er foretaget med mus og en type ringorm. Forskergruppen med lektor Evandro F. Fang i spidsen har tidligere beskrevet, hvordan det er muligt at stimulere cellens eget affaldssystem.

Kunstig intelligens forkorter proces med år

Gruppen fandt ud af, at rensningsprocessen er essentiel, når det kommer til at stimulere udrensning af døde celler i hjernen, som er vigtig ved Alzheimers sygdom, da nervecellerne i hjernen bliver svagere og dør i takt med alderdom. 

Forskerne identificerede, at der som følge af de døde celler sker en ophobning af de beskadigede mitokondrier, som ødelægger de normale processer, cellen skal udføre. 

Ved hjælp af kunstig intelligens fandt forskerholdet efter tre måneder frem til, at stofferne rhapontigenin og kaempferol virkede særligt stimulerende for mitofagi, som udrensningsprocessen også kaldes. 

Derefter undersøgte forskerne stoffernes virkning på mus og en type rundorm, hvor de fandt ud af, at medicinen begrænsede hukommelsestab, uden at der blev rapporteret bivirkninger.

Behandlingen kan styrke andre organer i kroppen

Håbet med den nye metode er, at der også er andre fordele at hente ved en rensning af cellerne. Effektiviseringen af udrensning af døde celler i hjernen, vil nemlig også kunne øge udrensningen i andre organer, forklarer forskergruppen.

“Vi kan styrke andre organer ved at opnå en mere effektiv oprensning af beskadigede energikilder i cellerne. Hjertet og musklerne kan blive stærkere, hvilket også er vigtigt for at mindske de udfordringer, patienterne møder på grund af sygdommen,” siger Evandro F. Fang.

Fang og hans kolleger har søgt om patent på rhapontigenin som behandling for Alzheimers sygdom og vil fortsat anvende kunstig intelligens til at tilpasse den nye behandling.

Derudover arbejder den norske forskergruppe også på at beskrive mere detaljeret, hvordan rhapontigenin og kaempferol kan hjælpe med at bevare hukommelsen og bremse udviklingen af Alzheimers. 

Tags: alzheimers

Like eller del denne artikel