Nyheds-analyse: For tidligt at juble over psykiatrien, Ellen Trane

For en sjælden gangs skyld jubler medierne over forbedringer i psykiatrien.

Men på næstsidste dag i 2017, 30. december, skete det. Politiken, som ellers ikke rutter med opløftende journalistik om psykiatrien, bankede på sin forside til den fabelagtige nyhed, at ventetiderne i psykiatrien nu er nedbragt fra et niveau på 80 dage til snoldede 21 dage på børn og unge-området. For voksenpsykiatrien er ventetiden faldet fra 34 dage til nu 18 dage, og også det er imponerende.

Nyheden nåede også frem til TV2, som bragte samme historie som en bærende sag, også der glædede man sig over den overraskende udvikling.

I Politiken piblede sundhedsminister, Ellen Thrane Nørby (V) over af lykke og kaldte det en ”solskinshistorie”, og Charlotte Fischer (Rad.), formand for danske Regioners psykiatriudvalg,, insisterede på, at forbedringen skyldes et årelangt politisk pres.

Man får i det hele taget det indtryk, at der nu er styr på psykiatrien. At der ingen grund er til bekymring.

Men så burde man nærlæse tallene, der har forårsaget mediernes Hawaii-dans. Realiteterne er nemlig, at der stort set ikke er opnået ventetidsgevinster siden 2014.

Dengang – for nu tre år siden – nåede ventetiderne i børne og unge-psykiatrien ned på 21 dage, præcis det samme som i dag – og der har den ligget lige siden. Se tallene her.

Politikens nyheds er altså tre år gammel, men dengang var aviserne fyldt med historier om psykiatriens rædsler.

Voksenpsykiatrien var lidt langsommere – her nåede man ned på det aktuelle ventetidsniveau for to år siden, så der er Politikens nyhed altså to år gammel.

Egentlig er den største nyhed, at en sundhedsminister og en formand for psykiatrien i Danske Regioner ikke har opdaget, at forbedringerne er tudsegamle. Holder de sig virkelig ikke orienteret om forholdene inden for psykiatrien? Det er sandelig ikke betryggende.

Det er imidlertid ikke det værste ved denne såkaldte nyhed. Nej, det værste er nok, at der slet ikke er grund til at tro på forbedringerne, i hvert tilfælde ikke uden videre. Tallene bag den såkaldte analyse kommer fra Landspatientregisteret, og her registreres ventetider for første behandling i psykiatrien – altså efter, at patienterne er blevet henvist til behandling.

Forbedringerne i ventetiderne kan med andre ord også skyldes faldende antal henvisninger fra almen praksis – f.eks. fordi de praktiserende læger sandelig godt er klar over, at deres patienter ikke kan vente på at komme til en psykiater, og derfor vælger de selv at klare problemerne. Eller måske sender de patienterne til psykolog.

Den forklaring er plausibel, og man bestyrkes i den, når man studere ventetidsgevinsterne fordelt på regioner. Tilbage i september 2008 var duksen af alle regionerne Region Sjælland. Allerede dengang præsterede denne region eksemplarisk lave ventetider. Hvordan i alverden kan det hænge sammen, når netop denne region har ekstrem mangel på psykiatere? Her er der altså meget få psykiatere at henvise til – så hvad gør de praktiserende læger mon på de kanter? Kan det mon hænde, at de er mindre tilbøjelige til at henvise deres patienter til psykiatere, der ikke findes?

Modsat er det tankevækkende, at den region i Danmark, som har absolut flest psykiatere, også relativt til antallet af borgere, er Region Hovedstaden, og dog er det hér, at ventetiderne er længst. Kan det hænge sammen med, at de praktiserende læger i hovedstadsregionen oftere henviser patienter til psykiatrien?

Alt det burde undersøges nøjere, inden ministre og ledende sundhedspolitikere glæder sig over, at psykiatrien er i mål.

Tags: Ellen Trane Nørby, psykiatrisygehus, Charlotte Fischer

Like eller del denne artikel