Sundhedspolitisk Tidsskrift

Læger: Influenzavacciner hamstres - det går ud over de svageste

Sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.) har flere gange opfordret danskerne til at lade sig vaccinere mod influenza, og der er bestilt et rekordstort antal vacciner. Men nu er efterspørgslen på influenzavaccinerne for stor til, at Statens Serum Institut (SSI) kan følge med. Der ligger derfor bestillinger på 82.000 doser fra apoteker, læger og klinikker, som styrelsen på nuværende tidspunkt ikke kan efterkomme.

Det skriver TV 2.

Den store efterspørgsel betyder blandt andet, at praktiserende læger er nødt til at aflyse eller udsætte vaccinationer af patienter. Det har konsekvenser for dem, der har allermest brug for vaccinen, når doserne ikke slår til, mener Jørgen Skadborg, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

"Det er ikke særlig smart, at vaccinerne ikke bliver distribueret til risikogrupperne. Det trænger til mere styring fremover," siger han til TV2.

SSI oplyser til TV2, at de har sendt 1,3 millioner vacciner ud, og at der på nuværende tidspunkt må være 650.000 doser tilbage i samfundet klar til at blive brugt. Der burde altså være nok. 

Allerede i foråret blev der indgået en aftale med de store aktører, der forestår influenzavaccination, om, at man i de første tre uger af vaccinationsperioden, dvs. indtil d. 22. oktober, udelukkende vaccinerer personer omfattet af det gratis vaccinations-program.

Næstformand i PLO, Mireille Lacroix, skriver på Twitter:

"Problemet er som følger: Man troede, at dem, der købte vacciner kun skulle bruge dem til sårbare og over 65. Men nogle hamstrer, så de er klar til de raske 22/10. Derfor har man fået tømt lagrene hurtigere end ventet. Hvordan skal man gøre næste år? Uanset hvem man er, burde man ikke kunne bestille flere vacciner, end man har ældre sårbare patienter. Dvs. rationering fra næste år, med mindre lageret er ubegrænset."

Der er i år bestilt ca. 2,5 millioner influenzavacciner hjem sammenlignet med omkring 1,6 millioner i 2020 og 1 million i 2019. Samtidig er der sikret en stor mængde højdosis vacciner til de ældste og vacciner til børn i alderen 2-6 år.

Det er sket for at for at forebygge fornyet pres på sundhedsvæsenet. Der ventes nemlig ekstra mange infektioner i efteråret og vinteren, da de mange nedlukninger og øget hygiejne under coronakrisen betyder, at en række luftvejssygdomme er blevet undertrykt.

"Vi har endnu ikke set influenza i Danmark i denne sæson, så målgrupperne, de ældre, sundhedspersonalet og børnene, har endnu tid nok til at få deres stik i de kommende uger. Men det samtidig vigtigt at sige, at alle personer i målgrupperne nu bør sørge for at blive vaccineret, sådan at de sikres en høj beskyttelse i god tid før influenzasæsonen, som normalt begynder langsomt i løbet af november-december, men som for alvor plejer at tage fat omkring januar-februar," siger Lasse Vestergaard, afdelingslæge på Statens Serum Institut.

 

 

Fra Twitter

Tags: influenza

Like eller del denne artikel