“Hvis man tror, at der er tid at løbe på, så tager man fejl. Ligesom med klimaet, så er klokken ét minut i tolv. Vi står på en kæmpe brændende platform, og vi står og nøler og tror, at vi har tid, men det har vi faktisk ikke,” siger Mikael Boesen.

Overlæge slår alarm: Kun én ting kan redde presset sundhedsvæsen

Sundhedsvæsenet er ekstremt presset på grund af et stigende antal undersøgelser. De seneste ti år er antallet af undersøgelser per patient steget med 10-15 procent om året, og udviklingen fortsætter. "Klokken er ét minut i tolv. Vi står på en kæmpe brændende platform, og vi står og nøler og tror, at vi har tid, men det har vi faktisk ikke, siger professor Mikael Boesen, som kun ser én mulighed for at løse problemerne: At lade algoritmer overtage en del af arbejdet.  

Der mangler personale i alle led i en grad, så sundhedsvæsenet knirker, siger overlæge og professor ved Radiologisk Artificial Intelligence Testcenter, RAIT, ved Bispebjerg Hospital, Mikael Boesen. 

Det skyldes ikke, at der bliver indlagt nævneværdigt flere patienter om året i dag, end der gjorde for fem, ti eller 20 år siden. Når hospitalerne fattes ressourcer, skyldes det, udover at der bliver flere og flere ældre og kronisk syge, i høj grad også, at patienter i dag bliver undersøgt grundigere, end de gjorde tidligere, fordi teknologien hele tiden giver nye og bedre muligheder for blandt andet diagnostiske undersøgelser og behandlinger. 

Derfor bliver en patient, der før fik foretaget én undersøgelse, af det, han eller hun blev indlagt for, i dag undersøgt med to eller tre forskellige undersøgelser i form af diverse scanninger, blod- og vævsprøver. De seneste ti år er antallet af undersøgelser per patient steget med ti til 15 procent om året, og presset er ikke blevet mindre af, at diagnostikken er flyttet i front, og at mange af undersøgelser i dag foretages på samme dag for at spare patienten flere besøg på hospitalet, fortæller Mikael Boesen.

“Alle de nye supersygehuse har avancerede scannere i akutmodtagelserne, og det vil sige, at man som patient møder en scanner, før man møder en læge. Problemet er, at vi slet ikke er nok til at læse billederne. Opbygningen er god fornuft, men  den kræver et meget stort fokus på digitalisering, innovation og digitalt kompetenceløft, for sygehusene er stressede,” siger Mikael Boesen.

Mængden af sundhedsdata fordobles hver 70. til 80. dag

Ifølge ham er der ikke grund til at forvente andet, end at den udvikling, vi har set, kommer til at fortsætte. I Sydkorea er verdens første selvbetjente MR-scanner blevet installeret på et hospital. Det vil sige en scanner, hvor patienten selv tjekker ind, lægger sig op og godkender undersøgelsen ved et tryk på en knap, og så ordner maskinen resten. Og det er et spørgsmål om tid, før denne mulighed også kommer til Danmark, mener Mikael Boesen. Faktisk har man netop installeret en ny scanner på Herlev Hospital, som kan det samme, hvis den bliver indstillet til det. 

“Det kan lade sig gøre, og når det kan lade sige gøre, så kommer teknologien også, og det sker hurtigere, end man tror, for tingene stiger eksponentielt. Så hvis man tror, at der er tid at løbe på, så tager man fejl. Ligesom med klimaet, så er klokken ét minut i tolv. Vi står på en kæmpe brændende platform, og vi står og nøler og tror, at vi har tid, men det har vi faktisk ikke,” siger Mikael Boesen.

Resultatet af det stigende antal undersøgelser er nemlig, at der allerede nu, selv uden en selvbetjent scanner, genereres langt flere undersøgelsesresultater og data, end der er personale til at analysere og vurdere. På verdensplan fordobles mængden af sundhedsdata i øjeblikket hver 70. til 80. dag, vurderer Mikael Boesen.

“Det er i patienternes interesse, at vi får mulighed for at bruge algoritmer, for grunden til, at vi ikke har hænder nok, er blandt andet, at vi genererer så mange data, at vi ikke kan følge med. Vi kan ikke uddanne os ud af det, for data stiger dobbelt-eksponentielt, men vi uddanner lineært, og det tager lang tid at blive ekspert,” siger Mikael Boesen.  

 

Læs mere her:

 

Tags: kunstig intelligens, AI, kunstigintelligens

Like eller del denne artikel