"Det vil være ærgerligt, hvis vi vender tilbage til, at sårbare folk bare dør om vinteren af infektioner«, siger Jens Lundgren.

Professor: Corona-restriktioner bør også bruges mod hård influenza

Mundbind, forsamlingsforbud og hjemmearbejde skal også kunne bruges under en hård influenzasæson, mener professor og infektionsmediciner Jens Lundgren. 

Det siger han til Politiken.

»Fremover bør vi bruge alle de nyttige redskaber, vi brugte mod covid-19, til at dæmpe større epidemier. Influenza kommer igen og vil slå masser unødigt ihjel, ligesom covid-19 fortsat vil ramme os de næste mange år. Jeg mener, at vi bør bruge de kontaktreducerende tiltag til kortvarigt enten lokalt, regionalt eller nationalt at tage toppen af en større epidemi,« siger han til Politiken.

Hvert år dør i omegnen af 500-1.500 primært ældre og sårbare af influenza og i nogle sæsoner mere end 2.000. På grund af coronarestriktioner så man nærmest ingen tilfælde sidste vinter, men opblusningen og de mange tilfælde af RS-virus lige nu får læger til at frygte, at mange får influenza denne vinter. 

I går kom en ekspertgruppe, der skulle arbejde med en langsigtet strategi for et genåbnet Danmark, med sin rapport. Jens Lundgren har været med i gruppen, og han mener ikke, at det giver mening, at vi går så meget op i alvorlig covid-19-infektion, men ikke alvorlig influenzainfektion. Covid-19 kan ikke ses alene og adskilt fra alle andre luftvejsinfektionssygdomme. Det handler alt sammen om, hvordan samfundet håndterer større epidemier af infektionssygdomme. Og hvordan vi sikrer, at hospitalerne kan håndtere patientflowet.

"Det vil være ærgerligt, hvis vi vender tilbage til, at sårbare folk bare dør om vinteren af infektioner. Bedstemor kan altså leve to år længere, hvis vi passer bedre på hende og sænker smittespredning under epidemier,« siger han til Politiken.

Formand for Etisk Råd Anne-Marie Gerdes mener dog ikke, at covid-19 og influenza kan sidestilles. Hun siger til avisen, at det er et vilkår, at ældre og sårbare er mere udsatte, og at vi ikke kan forhindre alle dødsfald, hvor meget vi end gerne ville.

Heller ikke sundhedsminister Magnus Heunicke mener, at vi skal indføre ekstraordinære tiltag mod influenza.

 

Tags: influenza, corona

Like eller del denne artikel