»Det er frit og gratis at blive behandlet på et sygehus i Danmark, og når man er død, er man jo stadig indlagt, så lad os nu får det gebyr ud af verden,« siger formanden for sundhedsudvalget i regionen, Poul-Erik Svendsen .

Region fjerner omstridt dødsgebyr

Pårørende i Sønderjylland og på Fyn slipper nu for at betale et gebyr, når portører på sygehusene hjælper bedemanden med at lægge afdøde patienter i en kiste.

I dag bliver de afkrævet et beløb på 125 kroner for denne ydelse, men det skal være slut nu, mener politikere i Region Syddanmark.

»Det er frit og gratis at blive behandlet på et sygehus i Danmark, og når man er død, er man jo stadig indlagt, så lad os nu får det gebyr ud af verden,« siger formanden for sundhedsudvalget i regionen Poul-Erik Svendsen (S) til Berlingske. Han står bag forslaget om at afskaffe gebyret, hvilket ventes at få opbakning fra et flertal i regionsrådet.

Ifølge et notat til sagen omhandler prisen på de 125 kroner hjælpen fra en portør til »betjening af loftslift eller anden direkte hjælp til kisteilægning«. Hvis to portører hjælper, er prisen 200 kr. I prisen indgår også finansiering i forbindelse med anskaffelse og vedligeholdelse af særligt løfteudstyr.

Beløbet opkræves hos bedemanden, men gebyret sendes videre og optræder typisk på regningen til de pårørende. Sidste år indbragte kisteilægningsgebyret de fire sygehusenheder i Region Syddanmark et beløb på 515.697 kroner. Flest penge i kassen fik Sygehus Lillebælt med 235.456 kroner, skriver Berlingske.

Tags: Poul-Erik Svendsen, Region Syddanmark, dødsgebyr

Like eller del denne artikel