Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Nedlukningen af Danmark har givet et markant fald i influenza-tilfælde

Mens antallet af coronapatienter stiger, så er antallet af patienter med almindelig sæsoninfluenza faldet markant. Og faldet kan ses umiddelbart i sammenhæng med, at statsminister Mette Frederiksen for godt to uger siden proklamerede nedlukning af Danmark.

Inkubationstiden for sæsoninfluenza er kun ca. to dage mod ca. en uge for covid-19, og det, at danskerne holder afstand og ikke omgås hinanden så meget mere, kan derfor ses tydeligt i statistikkerne for influenza.

I Statens Serum Instituts "Influenza-Nyt" fremgår, at det store fald falder tidsmæssigt nøje sammen med de restriktioner, som begyndte med virkning fra den 12. marts.

"Det er meget usædvanligt at se så kraftigt et fald i positive influenzaprøver på så kort tid. Normalt aftager influenzaen mere gradvist i løbet af forårsperioden," hedder det i nyhedsbrevet.

I ugen efter nedlukningen fik i alt 260 personer i Danmark påvist influenza, hvoraf 234 havde influenzatype A og 26 havde influenzatype B. Til sammenligning fik i alt 884 personer påvist influenza i ugen før nedlukningen. Det er et fald på 70 procentpoint på kun en uge.

Antallet af prøver undersøgt for influenza har ligget nogenlunde stabilt i ugerne omkring nedlukningen, cirka 4.000 prøver per uge.

Influenzasæsonen i 2019/2020 har i det hele taget været den mildeste i flere år. Dette kan skyldes en kombination af en sen start på sæsonen, en relativt mild vinter, og at influenzavaccinen har givet god beskyttelse i år. Der er påvist 73 dødsfald, og der har været indlagt 2128 på hospital med influenza.

Siden influenzasæsonens begyndelse, dvs. fra uge 40 (2019) til uge 12 (2020), er i alt 52.592 patienter blevet testet for influenza, hvoraf 7.449 patienter har fået påvist enten influenza A eller B.

 

Tags: influenza, corona

Del artikler