Sundhedspolitisk Tidsskrift

Pas på - nettet flyder med forfalsket medicin

Ulovlig kopimedicin er noget helt andet end sneakers, hvor der står "Adidos" på. Det kan nemlig have alvorlige, sundhedsmæssige konsekvenser for forbrugerne, når de køber forfalskede lægemidler.

Men alligevel er medicin sammen med beklædning, kosmetik og smartphones noget af det, som bliver kopieret mest. Det gælder mest antibiotika, hovedpinepiller, diabetesmedicin og potensmidler.

Den internationale handel med forfalsket medicin udgør nu ca. 30 mia. kr., hvilket kan have konsekvenser for forbrugere, der tager chancen i ulovlige netbutikker. Det viser en ny rapport fra OECD og den europæiske varemærkemyndighed, EUIPO, skriver Lægemiddelindustriforeningen.

Forfalskede lægemidler finder vej til de danske forbrugere til trods for, at de lovlige forsyningskæder er særdeles sikre i Danmark. Det sker især, når forbrugerne handler hos ulovlige netbutikker. Handlen med forfalsket medicin er særdeles lukrativ for krimelle grupper og kan ifølge rapporten på visse områder være mere profitabel end handlen med hård narko. Samtidig er risikoen for at blive retsforfulgt lille, fordi det ofte er vanskeligt at spore varerne tilbage gennem komplekse forsyningskæder. Forfalsket medicin produceres især i Kina og Indien.

”Rapporten viser, at handlen med forfalskede lægemidler er særdeles omfattende. De kriminelle holder sig ikke tilbage fra at lukrere på andres ulykke. Hvis du køber medicin i ulovlige netbutikker, har du ingen chance for at vide, hvad du får. Du kan for eksempel ikke vide, om du får forfalsket medicin, og hvad den i så fald indeholder. Der er eksempler på forfalsket medicin, som indeholder kviksølv, rottegift, blyholdig vejmaling og cement. Til dem, der er villige til at tage chancen, vil jeg sige: Lad være. Der er ingen grund til at sætte sit helbred på spil”, siger Barbara Suhr-Jessen, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.

”Rapporten afspejler vores opfattelse af, at salget af forfalskede lægemidler på nettet skal tages meget alvorligt. De ulovlige netbutikker, som sælger forfalsket medicin – og selve de forfalskede lægemidler – kan umiddelbart se meget professionelle ud. Men i virkeligheden kan forfalskede lægemidler være sundhedsfarlige, ja ligefrem livstruende, at benytte. Det skyldes, at man ikke kan vide, hvad der er i, og hvordan det virker. Måske er det forfalskede lægemiddel virkningsløst - eller langt stærkere end det oplyste på pakningen. Derfor er det vigtigt at være ekstra påpasselig, når man køber medicin på nettet. Det gør man bedst ved at sikre sig, at man kun handler sin medicin hos godkendte onlineforhandlere i EU med ”det grønne logo” (se det andet sted på siden, red.), og at man generelt følger de gode råd til sikker handel på nettet”, siger Karen Juul Jensen, specialkonsulent i Lægemiddelstyrelsen.

”Vi kan ikke sige det mange gange nok: Køb kun medicin på webapoteker, der er godkendte af enten Lægemiddelstyrelsen eller en anden europæisk lægemiddelmyndighed. Har hjemmesiden det grønne EU-logo, så ved du, at det, der bliver solgt på siden, er sikkert og lovligt. Det skal du selvfølgelig altid gøre, men det er især vigtigt i denne tid, hvor sociale medier flyder over med mere eller mindre udokumenterede historier om medicinmangel og mirakelkure. Der er ingen grund til at tage sagerne i egen hånd og afsøge nettets kringelkroge for hverken håndkøbsmedicin eller receptpligtig medicin, men følg altid myndighedernes anbefalinger og anvisninger,” siger Mikkel Møller Rasmussen, chefkonsulent i Lægemiddelindustriforeningen.

 

Det siger juraen

  • Det er kun lovligt at indføre medicin til personligt brug
  • Medicinen skal være lovligt købt. Det betyder bl.a. at forhandleren skal sælge medicin i det pågældende land på lovlig vis. Det betyder f.eks., at hvis du køber et produkt i håndkøb på en lovlig spansk hjemmeside, må du gerne få det sendt til Danmark, selvom det er receptpligtigt i Danmark.
  • Medicinen skal være til behandling af sygdomme hos mennesker
  • Det er kun lovligt at indføre medicin fra EU/EØS lande
  • Det betyder, at det er ulovligt at indføre medicin fra lande uden for EU/EØS
  • Medicinen må ikke indeholde doping eller euforiserende stoffer
  • Det er dit eget ansvar som forbruger, at du overholder reglerne
  • Hvis du indfører medicin ulovligt, risikerer du at blive politianmeldt for overtrædelsen af reglerne og få en bøde

- Kilde:Lægemiddelindustriforeningen

Tags: medicin

Like eller del denne artikel