Christina Svanholm i sin bus. - Foto: DR

Rullende læge vil løse problem med lægemangel

Mangel på læger i udkantsområder er et velkendt fænomen i byen Nysted på Lolland. Da en læge i byen sagde op, var der ingen, der ville overtage pladsen. Men det vil praktiserende læge Christina Svanholm nu gøre op med.

Hun har fundet en løsning, som gør, at beboere i Nysted kan få en ekstra fast læge.

Det skriver dr.dk.

Christina Svanholm bor i Greve og kan på grund af sin familie ikke trække rødderne op og flytte til Nysted, selvom hun egentlig gerne ville. Hun har i stedet fået Region Sjælland med på en ide, der går ud på at indrette en bus, så hun hver dag kan tage den 130 kilometer lange tur fra Greve til Nysted for at arbejde. I bussen kan hun arbejde, som var hun i sin klinik allerede – hun kan tale med patienter, ordinere medicin osv.

”Jeg bliver hentet ved min hoveddør, og så er jeg klar ved telefonen klokken otte. Ligesom enhver anden praktiserende læge ville være i deres klinik, så det her er min klinik,” siger Christina Svanholm til dr.dk.

”Det giver rigtig meget mening, og jeg føler, jeg kan gøre en forskel. Der er mange hernede, der ikke har haft en fast læge i lang tid,” siger hun.

Lægerne og regionerne indgik i sidste uge en overenskomst, hvor der også er initiativer, der skal få læger ud til yderområder. Blandt andet ved, at man som læge kan få et honorar, hvis man rykker ud af byen.

I Region Sjælland er praksisdirektør Christina Sjøberg Lundgren da også begejstret.

”Vi kan konstatere, at det er lidt sværere at lokke de nye læger til den sydlige del af vores region, og der vil vi gerne give en ekstraordinær håndsrækning til, at det kommer til at ske,” siger hun.

Klinikken i Nysted er lige nu en såkaldt satellitklinik, efter den daværende læge sidste år stoppede. Klinikken er derfor ejet af en læge i Nykøbing Falster. På sigt skal lægehuset overtages af Christina Svanholm, som er kommet til klinikken for at blive.

Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, vurderer, at løsninger som denne kan være med til at inspirere til at brede idéen ud til hele landet.

”Perspektivet er interessant, fordi det her er de praktiserende læger selv, der inden for deres overenskomst forsøger at løse problemet. Det her kan måske også fungere som inspiration for andre steder til at prøve at tage modellen op,” siger Kjeld Møller Pedersen til dr.dk.

 

Tags: lægemangel,, Christina Svanholm,

Like eller del denne artikel