Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Så mange ældre læger er der i din kommune

I en ny analyse regnes der på, hvor mange praktiserende læger, der vil være i kommunerne, i år 2025 og 2030. Fremregningen af kan tegne et billede af, hvor lægerne forventes at stoppe de kommende år.

En fjerdedel af de praktiserende læger er i dag 60 år eller derover, og hver tiende er over 65 år.

Det viser en ny analyse fra Praktiserende Lægers Organisation, PLO.

Analysen har også fremregnet den nuværende aldersfordeling for de praktiserende læger til årene 2025 og 2030, og dermed kan de kommuner og landsdele, hvor der i de kommende år vil være et rekrutteringsbehov for flere læger, identificeres. Fremregningen ser udelukkende på de nuværende lægers alder, og tager ikke højde for, at det kan være lettere at overdrage en lægepraksis i nogle egne af landet end i andre.

Den region, der har den største andel af læger, der er 60 år eller derover, er Region Sjælland, hvor 30,2 pct. af lægerne er 60 år eller derover. Næsthøjest er andelen i Region Nordjylland, hvor 28,6 pct. af lægerne er 60 år eller derover.

I 2025 vil 938 af de nuværende læger – svarende til 28 pct. - være 65 år eller derover. Særligt vil en stor del af lægerne være over 65 år på Lolland-Falster, i Vordingborg, i Vestsjælland samt på øerne Møn, Samsø, Fanø, Bornholm, i de jyske kommuner Billund, Frederikshavn, Vesthimmerland, Lemvig, Morsø samt en række kommuner omkring København: Albertslund, Brøndby, Herlev, Furesø, Dragør, Ishøj og Solrød.

Analysen ser udelukkende på det lægebehov, der er som følge af lægernes alder, og siger ikke noget om det stigende behov, der er for praktiserende læger som følge af, at der kommer flere ældre patienter, flere patienter med kroniske sygdomme, øget kompleksitet i behandlingen og overdragelse af opgaver fra det øvrige sundhedsvæsen. Altsammen forhold, der betyder, at behovet for praktiserende læger stiger yderligere i de kommende år.

 

Kilde: PLO

Tags: PLO, praktiserende læger

Del artikler