Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Svend Lings får sin sag for Højesteret

Den pensionerede læge Svend Lings har fået tilladelse til, at hans sag om medvirken til selvmord kan komme for Højesteret.

Det oplyser Procesbevillingsnævnet på sin hjemmeside torsdag.

Samtidig er en ny retssag på vej, oplyser Svend Lings. Styrelsen for Patientsikkerhed inddrog for godt et år siden Svend Lings’ lægeautorisation, men kun midlertidigt, idet permanent frakendelse kræver en domstolsafgørelse. Kammeradvokaten har nu rejst sag ved Retten i Svendborg med krav om permanent frakendelse. 

Hverken i denne sag eller Højesteretssagen er der sat dato på.

"Vi er glade for, at sagen nu kommer op i Højesteret, fordi den rummer flere principielle aspekter. Ikke bare er det første gang, at en dansk læge tiltales for medvirken til selvmord, men hvor går grænserne for ytringsfriheden? Jeg har ved min rådgivning af patienter stort set kun brugt oplysninger i den selvmordsvejledning som ligger offentligt tilgængelig på internettet, og som ifølge justitsministeren er lovlig. Og hvornår medvirker man til selvmord? Er det nok at fortælle folk, hvordan man kan gøre, eller kræver det mere, f.eks. fysisk medvirken?" siger Svend Lings.

Den kontroversielle pensionerede læge fik 30. januar skærpet sin straf for medvirken til selvmord i landsretten i Odense, hvor han fik 60 dages betinget fængsel.

Svend Lings havde håbet på at blive frifundet i landsretten. Anklageren gik derimod efter en langt hårdere straf. Anklageren mente, at Svend Lings skulle have fire måneders fængsel pr. forhold, hvilket ville betyde, at Svend Lings skulle have ialt 12 måneders fængsel og Frits Schjøtt fire måneders fængsel.

Frits Schjøtt er en pensioneret psykiater og var sammen med Lings tiltalt for at have assisteret en mand, som forsøgte at begå selvmord, hvilket ikke lykkedes, da manden tog medicinen på en forkert måde.

Både Lings og Schjøtt blev fundet skyldige i forsøg på medvirken til mandens selvmordsforsøg, og anklageren i landsretten mente, at også Schjøtt skulle have fire måneders fængsel for det ene forhold. Frits Schjøtt fik 14 dages betinget fængsel i byretten, men fik den straf skærpet til 20 dages betinget fængsel i landsretten.

Svend Lings stod derudover tiltalt i to sager. I byretten blev han frifundet for at have udskrevet 100 milligram af stoffet Fenemal til den århusianske, tidligere brilledesigner Jørgen Vesterby Mikkelsen. Brilledesigneren ønskede med familiens accept at få hjælp til at dø, og der blev lavet en dokumentar på TV2 om hans ønske. Efter en hjerneblødning i 2013 havde den tidligere så succesfulde forretningsmand mistet lysten til at leve. Han var blevet lam i det meste af kroppen, og bundet til en kørestol fik han sine dage til at gå med at se film og sove.

Byretten frifandt Svend Lings i den sag, da den ikke fandt det bevist, at han havde formidlet medicin til Jørgen Vesterby Mikkelsen, og retten lagde blandt vægt på, at han på det tidspunkt ikke kunne udskrive medicin. Men landsretten var ikke enig med byretten. Fem af de seks dommere mente, at Jørgen Vesterby Mikkelsen begik selvmord med medvirken fra Svend Lings. En dommer mente, at der ikke var ført bevis for, at Svend Lings var skyldig i det forhold.

Svend Lings stod også tiltalt for at have medvirket til, at en 85-årig kvinde fra Hørsholm begik selvmord i august 2018.

Svend Lings vari den forbindelse anklaget for ved i tiden mellem den 17. juli 2018 kl. 23.52 og den 6. august 2018 kl. 12.54, via mailkorrespondance, at have vejledt den 86-årige kvinde om metoder til at begå selvmord på. H

Datteren har fortalt til Sundhedspolitisk Tidsskrift, at moderen havde spurgt Lings om, hvor vidt det ville være en god ide at bruge en plastikpose, hvortil han svarede: "Hvis du kan gennemføre det, vil du være 100 % sikker. Husk i givet fald, at der skal en elastik om halsen.” Derefter skrev hun: Tak for dit klare svar. Jeg føler, at det her er en meget ensom proces og håber, at jeg kan finde mod. Derpå skrev han tilbage: "Hvor jeg forstår dig", hvortil hun med store bogstaver skrev: "TAK".

Både byretten og landsretten fandt Svend Lings skyldig i at medvirke til kvindens selvmord. Retten fandt det bevist, at han ved at rådgive kvinden, herunder bekræftede hendes valg af medicinske produkter samt en supplerende selvmordsmetode, havde udført en så konkret medvirken, at han var skyldig.

 

Tags: Svend Lings, lings, aktivdoedshjaelp

Del artikler