Sundhedspersonale får 1000 patienter til at sige ja til rygestopforløb

Flere end 1000 patienter på Sygehus Lillebælt har de seneste måneder takket ja til et rygestopforløb, når de er blevet spurgt direkte af en læge eller en sygeplejerske.

Orojektet blev i første omgang testet på Ortopædkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus, og her var resultaterne så gode, at projektet den 15. oktober sidste år blev udbredt til hele sygehuset. Nu bliver alle patienter på Sygehus Lillebælt spurgt om deres rygevaner, og på kort tid har 1035 patienter takket ja, når den læge eller sygeplejerske, de har siddet over for, har spurgt, om en rygestoprådgiver efterfølgende må kontakte vedkommende og tilbyde et rygestopforløb.

"Det er superflot, og det er et meget højt antal," siger planlægningskonsulent på Sygehus Lillebælt, Louise Højsager Persson, der er koordinator på projektet, til Sygehus Lillebælts hjemmeside.

Patienten bliver kort informeret om, at rådgivning og rygestopmedicin giver den bedste mulighed for at blive røgfri, og at patienten kan få en samtale med en kommunal rygestoprådgiver.

Hvis patienten takker ja, vil vedkommende efterfølgende blive kontaktet af rygestoprådgiveren. Siden kan den samtale føre til et egentligt rygestopforløb, hvor patienten skal forsøge at kvitte smøgerne. De foreløbige tal viser, at 70 procent af alle patienter efter sådan en samtale med rygestoprådgiveren takker ja til det forløb.

"Der går en masse patienter rundt, der bare mangler det sidste puf til at komme i gang med et rygestopkursus. Og det har bare noget mere power, når det er lægen, der spørger dem," fortæller Louise Højsager Persson.

Tags: rygestop, rygning

Like eller del denne artikel