Ny metode: Patienter skal holde vejret i 30 minutter
En ny metode fra Aalborg Universitetshospital gør, at lægerne kan stoppe patienters vejrtrækning i op til 30 minutter. Det gør operationen nemmere for kirurgerne, for patienternes vejrtrækning betyder, at organerne bevæger sig.
”Vi bedøver personen, så han ikke selv trækker vejret, så tilføjer vi ren ilt til lungerne under svagt tryk hele tiden, og på den måde siver ilten over i blodet,” forklarer overlæge Benedict Kjærsgaard til DR i Nordjylland.
Metoden kan højst bruges i 30 minutter, ellers bliver kuldioxidniveauet i patientens blod for højt.
Ilten kommer ned i lungerne via en tætsluttende tube i luftrøret, og metoden er indtil videre testet med succes på ti personer og flere forsøgsgrise.
Overlæge Benedict Kjærgaard har opnået sine resultater ved at videreudvikle på den 60 år gamle metode apnøisk oxygenering, og den gør en lang række indgreb lettere, blandt andet hvis man skal operere for kræft, som har spredt sig til leveren, tage prøver fra lungerne eller udføre avancerede MR-skanninger.
”Når vi trækker vejret bevæger leveren sig flere centimeter. Forestil dig så, at du skal ramme en ting på størrelse med en ært i leveren. Det siger sig selv, at det ikke er særlig nemt,” siger kirurg Ole Thorlacius fra Aalborg Universitetshospital, som derfor er glad for den nye metode.