Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Online tilbud: Bedre behandling af hjertepatienter med depression

Brug af internetbaseret behandling for hjertepatienter med depression og angst har et stort potentiale. Og behovet er tilsvarende stort. På den baggrund har forskere på Syddansk Universitet netop sat gang i et forskningsprojektet eMindYourHeart.

Tanken er at udvikle en internetbaseret behandling af depression og angst hos patienter med hjertesygdom som del af hjerterehabiliteringen. Cirka 20 procent af patienterne bliver depressive eller får angst, og behandlingstilbuddene i dag er begrænsede.

”Vi er gode til at behandle patienterne fysisk, men der er ikke nok fokus på det mentale,” siger Susanne S. Pedersen, professor i kardiovaskulær psykolog, institutleder på Institut for Psykologi på Syddansk Universitet og ansat på Hjertemedicinsk Afdeling B, Odense Universitetshospital.

Hun tilføjer, at det er fint, at vi i Danmark har en national klinisk retningslinje, der anbefaler, at patienter med hjertesygdom skal screenes for depression, men at det samtidig er trist, at vi har ikke et behandlingstilbud, der er målrettet dem. Hvis screeningen er positiv, henvises patienterne til egen læge. Men i dag ved ingen, om de får den nødvendige behandling.

Derfor vil forskerne bag eMindYourHeart undersøge, hvad der sker med patienter efter en henvisning, og samtidig se på effekten af et integreret tilbud om behandling for depression og angst i den nuværende hjerterehabilitering. 

Forventede resultater

Hypotesen er, at interventionen i høj grad vil blive accepteret af patienterne, og over 75 procent af patienterne vil gennemføre forløbet. Hypotesen for det randomiserede studie er, at interventionen vil reducere symptomer på depression og angst, hvilket vil øge chancerne for at interventionen efterfølgende kan blive implementeret i klinisk praksis.

Forskningsteamet ledes af Susanne S. Pedersen og har deltagelse af forskere fra Institut for Psykologi og Dansk Videncenter for Rehabilitering og Palliation (REHPA), SDU, samt fra Mærsk McKinney-Møller Instituttet, DaCHE (Danish Centre for Health Economics) og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitetshospital.

Projektet er støttet med en halv million kroner fra SDUs strategiske tiltag (Velfærdsinnovation) og en million fra Hjerteforeningen.

Tags: hjerte-kar

Del artikler