"I forhold til kræft i bygspytkirtlen er der stadig uholdbare problemer i Region Hovedstaden. Det en af de kræftformer, jeg med den skærpede indberetningspligt har bedt Sundhedsstyrelsen om at følge særlig tæt. Der skal der rettes, så patienterne får de behandling de har krav på," siger Ellen Trane Nørby.

Sundhedsminister: Flere kræftpakkeforløb skal gennemføres til tiden

Langt færre pakkeforløb for den meget alvorlige kræftform, bugspytkirtelkræft, bliver genneført til tiden. Der er sket et fald på hele 24 procentpoint i forhold til sidste kvartal i andelen af forløb, særligt i Region Hovedstaden, viser nye tal. "Uholdbart", siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

I andet kvartal af 2018 blev 81 procent af de såkaldte kræftpakkeforløb gennemført til tiden. Det er et mindre fald fra forrige kvartal, men over sidste års niveau. Samtidig er der udsving i hvor mange forløb, der bliver gennemført til tiden, når man kigger på de forskellige kræftformer. Det er ikke godt nok, lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

I andet kvartal af 2018 var det for samtlige regioner 81 procent af kræftpakkeforløbene, der blev gennemført inden for de frister, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Det viser en ny opgørelse fra Sundhedsstyrelsen, hvor det er opgjort, hvor mange patienter, der bliver behandlet inden for de frister, styrelsen anbefaler.

”Selvom vi ligger højere end sidste år, og der kun er et mindre fald mellem første og andet kvartal, så er jeg ikke tilfreds med regionernes indsats. Det skal gå fremad, så flere af kræftpakkeforløbene bliver gennemført til tiden. Derfor er det her ikke godt nok og særligt nogle regioner og indenfor særlige kræftformer skal der ske forbedring.” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby i en pressemeddelse.

Forskelle i forløbstider mellem kræftformer

Opgørelsen fra Sundhedsstyrelsen viser også, at der er væsentlige forskelle mellem forløbstiderne fordelt på de forskellige kræftformer. Samtidig er der enkelte pakkeforløb, der har haft en negativ udvikling i andet kvartal af 2018 set i forhold til første kvartal.

Den største negative udvikling ses, når det kommer til patienter med kræft i bugspytkirtlen. Her er er der sket et fald på hele 24 procentpoint i forhold til sidste kvartal i andelen af forløb, særligt i Region Hovedstaden.

”Det er særligt bekymrende, når vi ser på de tidskritiske kræftformer. Det er ikke i orden, at vi ser de her udsving mellem kræftformerne. Konkret i forhold til kræft i bygspytkirtlen er der stadig uholdbare problemer i Region Hovedstaden. Det en af de kræftformer, jeg med den skærpede indberetningspligt har bedt Sundhedsstyrelsen om at følge særlig tæt. Der skal der rettes, så patienterne får de behandling de har krav på," siger Ellen Trane Nørby.

På baggrund af tallene vil Rigshospitalet udvide operationskapaciteten ved at etablere et ekstra ugentligt operationsleje bemandet med personale, der vil påtage sig den ekstra opgave. 

 ”Vi har desværre manglet personale på vores operationsgang, men det går fremad med rekrutteringen af nyt personale. Vi mener derfor, at vi nu er i en situation, hvor det vil være muligt at lave en aftale med de medarbejdere, der allerede yder en kæmpe indsats om, at de vil påtage sig lidt ekstra arbejde. Dermed kan vi udvide kapaciteten og reducere ventetiden,” siger centerdirektør for Abdominalcentret på Rigshospitalet Christian Worm i en pressemeddelelse.
 
Rigshospitalet har rekrutteret nye operationssygeplejersker og gør det fortsat, men sygeplejerskerne skal igennem et længere oplæringsforløb, før de kan hjælpe til ved de komplekse operationer i f.eks. bugspytkirtlen. Og der er grænser for hvor mange nye der kan oplæres på en gang, da der også skal være erfarne til at oplære de nye. 
 

 

Tags: Kræft, ventetider

Like eller del denne artikel