Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Nyt stresspanel skal bekæmpe folkesygdom

Regeringen har udpeget et stresspanel, der skal komme med løsninger til, hvordan man kan forebygge stress. Blandt paneldeltagerne er Peter Lund Madsen, speciallæge i psykiatri, hjerneforsker, forfatter og foredragsholder, og Imran Rashid, dansk-pakistansk læge, IT-iværksætter, debattør, foredragsholder og forfatter til bogen ”Sluk”.

 

Stress er årsag til mange bekymringer og problemer for en masse danskere. Faktisk viser den seneste udgave af Den Nationale Sundhedsprofil, at 25 procent af danskerne følte sig stressede sidste år. Hele blandt de unge kvinder mellem 16 og 24 år var det hele 41 procent.

Det vil regeringen nu gøre noget ved. Derfor har man udpeget et stresspanel, der består af 11 eksperter inden for blandt andet sundhed, arbejdsmarkedet og familieliv.
Seks ministerier har været involveret i oprettelsen af panelet, blandt andet Sundhedsministeriet.

Som formand for panelet udpeger regeringen Anette Prehn, sociolog, foredragsholder og forfatter til fem bøger og syv minibøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil og mental sundhed.

Og blandt de øvrige paneldeltagere er Peter Lund Madsen, speciallæge i psykiatri, hjerneforsker, forfatter og foredragsholder, og Imran Rashid, dansk-pakistansk læge, IT-iværksætter, debattør, foredragsholder og forfatter til bogen ”Sluk”.

De skal de kommende måneder diskutere emner som kort- og langvarig stress, stresshåndtering, forebyggelse, work/life-balance, sociale medier og perfekthedskulturen blandt unge.

Emnerne deles op i fire temamøder, hvor panelet med deltagelse af ministrene fra de forskellige involverede ministerier skal komme med tre løsningsforslag ved afslutningen af hvert møde.

Panelet skal se på årsagerne til stress, som spænder bredt – det kan komme af alt fra alvorlige begivenheder som skilsmisse, tab af ægtefælle, alvorlig sygdom eller fyring – eller på grund af belastninger på arbejdet, uddannelse, manglende fritid, manglende hvile eller konflikter på arbejdet/uddannelsesinstitutionen eller i privatlivet. Ofte skyldes langvarig stress, at man er belastet på flere livsområder samtidig.

”Vi har et fælles ansvar, når det gælder stress – for det kan ramme os alle - ung som ældre. Langvarig og usund stress kan få alvorlige konsekvenser for helbredet i form af depression, angst, hjertekarsygdomme og på en række andre områder. Særligt hos de unge kvinder ser vi en meget bekymrende stigning i stress og psykisk sårbarhed. Vi har derfor behov for bredt funderede løsninger – for stress og stigende psykisk mistrivsel løses ikke bare med et knips fra Christiansborg," siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

 

Det nationale stresspanel består af:

Anette Prehn, sociolog, underviser, foredragsholder og forfatter til fem bøger og syv minibøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil og mental sundhed.

Peter Lund Madsen, speciallæge i psykiatri, hjerneforsker, forfatter og foredragsholder.

Anne-Mette Ravn, Adm. direktør Hartmanns, som har ligget i top 10 over Danmarks bedste arbejdspladser de sidste ti år i træk, bl.a. har de fokus på stress, flydende arbejdsliv og life balance.

Imran Rashid, dansk-pakistansk læge, IT-iværksætter, debattør, foredragsholder og forfatter til bogen ”Sluk”.

Christian Mogensen, foredragsholder og projektleder, Center for digital pædagogik.

Marianne Breds Geoffroy, speciallæge i psykiatri, ph.d., forfatter og aktivt foreningsmedlem i en række foreninger.

Thomas Braun, direktør for Studenterrådgivningen og har 50 års erfaring med at yde social, psykologisk og psykiatrisk rådgivning og behandling til studerende.

Trine Wulf-Andersen, lektor på RUC (Institut for Mennesker og Teknologi) og står i spidsen for forskningsprojektet om unges identitetsprocesser og fællesskaber i videregående uddannelser.

Mikkel Baastrup, adm. direktør i entreprenørvirksomheden B. Nygaard Sørensen, som har sat fokus på det psykiske arbejdsmiljø, hvilket skabte bedre trivsel, samarbejde og vidensdeling. Arbejdspladsen vandt i 2016 Arbejdsmiljøprisen i psykisk arbejdsmiljø.

Sarah Wessmann Olsen, frivilligkoordinator, Det Sociale Netværk.

Peter Lodahl, dansk operasanger, Kongelig Operasolist og festivaldirektør for CPH Opera Festival, der har udtalt sig om vigtigheden af frihed under ansvar og den enkeltes pligt og den svære balance mellem livet som operasanger og familieliv med to døtre.

Tags: stress

Del artikler