Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Læger og sygeplejersker: Økonomiaftale mangler fokus på det nære sundhedsvæsen

Både Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd kritiserer den nye økonomiaftale mellem stat og kommuner for at mangle fokus på, at flere patienter i fremtiden ikke skal behandles på sygehuset, men tættere på deres hjem.

Den nye aftale mellem Finansministeriet og Kommunernes Landsforening giver et løft på 1,7 milliarder kroner til den kommunale serviceramme med særligt fokus på ældreområdet. Specifikt er der afsat 100 millioner kroner til allerede i 2018 at løfte kompetencer hos kommunalt ansatte sosu'er, sygeplejersker, fysioterapeuter og andre sundhedsprofessionelle.

Den sidste del er Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, glad for.

”Det er positivt, at man investerer i kvalitet på ældreområdet – det er der behov for. Derudover er vi meget tilfredse med, at man afsætter penge til at løfte kompetencerne hos medarbejderne, men det er vigtigt, at det bliver en fortsat indsats og ikke bare i 2018”, siger hun i en pressemeddelelse fra Dansk Sygeplejeråd.

Men hun mener, at der derudover ikke er fokus på det nære sundhedsvæsen - det, at flere patienter i fremtiden ikke skal behandles på sygehuset, men tættere på deres hjem, enten i almen praksis, i kommunerne eller i eget hjem.

”Det er påfaldende at aftalen mangler fokus på sundhed og det stigende behov for investeringer i det nære sundhedsvæsen. Der er et stort behov for investeringer i faglighed og kvalitet i det nære sundhedsvæsen og sammenhæng mellem regioner og kommuner. Det tager aftalen ikke stilling til, siger Grete Christensen.

Det er formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, enig i. Han efterlyser også, at aftalen i højere grad afspejler, at kommunerne skal have en ny og stærkere rolle i sundhedsvæsenet.

”Det er kun to dage siden, at regionerne og regeringen blev enige om en aftale, som indebærer, at flere patienterne fremover ikke skal behandles på sygehusene, men tættere på deres hjem. Det stiller store krav til oprustning både i forhold til kvalitet og kapacitet i kommunerne. Den erkendelse kan desværre ikke læses ud af den nye aftale”, siger Andreas Rudkjøbing i en pressemeddelelse.

Mangel på sammenhæng mellem de to aftaler

Grete Christensen efterlyser også en større sammenhæng mellem økonomiaftalen mellem regionerne og staten, der blev indgået natten til tirsdag, og så økonomiaftalen mellem kommunerne og staten, der blev indgået torsdag eftermiddag. I økonomiaftalen mellem stat og regioner var et vigtigt nyt element den såkaldte nærhedsfinansiering. Det er en pulje på 1,5 milliarder kroner, som udbetales, hvis regionerne lever op til fem kriterier, som alle skal sikre, at flere patienter behandles uden for sygehusene og tættere på eget hjem.

”Det kan undre, at regeringens nærhedsfinansiering overhovedet ikke omtales i økonomiaftalen for kommunerne. Hvorfor er der ikke en mere direkte sproglig sammenhæng til regionernes økonomiaftale, når nu målet er at skabe større sammenhæng i patientforløbene og tilskynde sygehusene til at understøtte mere behandling i nærområdet?”, siger Grete Christensen.

Lægeforeningen er også skuffet over, at økonomiaftalen kke afsætter midler til de hårdt trængte bosteder i socialpsykiatrien.

"Jeg undrer mig meget over, at der ikke specifikt er afsat midler til at rette op de fagligt utilfredsstillende forhold i socialpsykiatrien, ikke mindst på de bosteder, hvor nogle af landets mest syge borgere bor. De har et helt særligt behov for støtte og for en styrket sundhedsfaglig indsats," siger Andreas Rudkjøbing.

 

Tags: økonomiforhandlinger, oko18

Del artikler