Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Maria Krüger.

Private sundhedsforsikringer forværrer uligheden i børnepsykiatrien

Debat

Maria Krüger
Praktiserende læge, Frederiksberg
Næstformand DSAM

REPLIK. Chefredaktør Kristian Lunds påstand om, at private sundhedsforsikringer aflaster det offentlige, holder ikke indenfor børne- og ungdomspsykiatrien. Her forværrer manglen på speciallæger uligheden, skriver næstformand for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), Maria Krüger, i denne replik.

Sundhedspolitisk Tidsskrifts chefredaktør Kristian Lund  skriver i sin klumme d. 19/12, at sundhedsforsikringer kan aflaste det traditionelle sundhedsvæsen og skabe plads til andre og måske mere trængende patienter.

Men hvis denne tankegang skal holde stik, forudsætter det, at sundhedspersonale er en uendelig ressource, som ikke er en mangelvare i det offentlige sundhedsvæsen. Og sådan er virkeligheden som bekendt ikke.

Kristian Lund henviser til mit eksempel indenfor børneungdomspsykiatrien, hvor han mener, at private forsikringer kan aflaste det offentlige. Men der er stor mangel på speciallæger indenfor børneungdomspsykiatri, så når lægerne søger ud i det private, er de der ikke til at tage sig af de offentligt henviste patienter.

Forældre uden en forsikring har dermed meget begrænset adgang til hjælp i det offentlige system, da lægerne mangler her. Henvisninger bliver afvist, og forældrene bliver sendt frem og tilbage til PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, red.), og de meget få privat praktiserende børneungdomspsykiatere har et års ventetid.  Det skaber mistrivsel for både børn og forældre, når det er så svært at få hjælp, og det skaber ulighed i sundhed, at ikke alle har den samme adgang til samme hjælp og behandling.

Private forsikringer kan være hensigtsmæssige indenfor visse områder, men på et område som børneungdomspsykiatri bør det prioriteres, at alle børn har lige adgang til hjælp.