Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Danskerne mister tillid til sundhedsmyndighederne

27 procent af danskerne svarer i en ny måling, at deres tillid til sundhedsmyndighederne er faldende.

Det viser målinger, som Norstat har lavet for Altinget.

Til den positive side har hele 79 procent af danskerne i høj eller nogen grad tillid til sundhedsmyndighederne.

“Tillid er mere afgørende, end vi tror. Det er meget kritisk, når tilliden falder, fordi det er et tegn på opbrud i sammenhængskraften i samfundet og troen på vores instituitioner.” siger David Budtz, professor i videnskabsteori ved Aalborg Universitet, til Altinget. ”Vores sundhedssystem, samfund og demokrati er baseret på, at der er tillid, så vi kan handle oplyst, prioritere udgifter og holde hinanden til ansvar,” siger han.

I 2016 viste undersøgelser af Mandag Morgen og Trygfonden, at danskerne havde fået større skepsis over for sundhedsautoriteter. 30 procent af danskerne mente, at læger og forskere ved meget lidt om, hvad der er sundt og usundt – en stigning på 11 pct. i forhold til 2011.

“Det er stærkt bekymrende, når borgere eller meningsfællesskaber begynder at abonnere på alternative sandheder og søge råd i pseudo-forskning, alternative eksperter og endda konspirationsteorier,” siger David Budtz.

Vincent Fella Hendricks, professor i formel filosofi og leder af Information og Boblestudier ved Københavns Universitet, mener, at en forklaring kan være, at de falske nyheder har fået mere frit løb med internettet. Han forklarer, at hvis personer eller medier formidler til folks vrede eller angst, så er der større chance for, det går viralt. Af den grund får historier om sundhedsmyndigheders skjulte dagsorden, læger og forskere i lommen på big pharma eller vacciner med mange bivirkninger ofte et godt liv på sociale medier. Også selvom det er fake news.

Sundhedsstyrelsen var i 2015 den af 40 offentlige organisationer i en undersøgelse fra Reputation Institute, der havde oplevet det største fald i omdømme hos befolkningen.

" Jeg forventer ikke, at alle folk har blind tillid til os som sundhedsmyndighed. Hvis det var tilfældet, ville jeg først blive bekymret,” siger direktør i styrelsen, Søren Brostrøm, til Altinget. Han medgiver dog, at bl.a. HPV-sagen og en psykiatersagen har udfordret tilliden og givet anledning til selvransagelse.

Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, David Budtz, sundsmyndigheder, Vincent Fella Hendricks, tillid

Del artikler