Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Danske Regioner: Vores muligheder for at ensrette det syvende princip er begrænsede

Der er en række forskelle i de fem regioners måde at håndtere individuel ibrugtagning af medicinske behandlinger, der ikke er anbefalet af Medicinrådet. Danske Regioner opfordrer til større ensretning, men kan ikke selv gennemtrumfe ensretningen, skriver organisationen til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Regionerne er blandt andet forskellige, når det kommer til behandlende lægers mulighed for at anke et afslag på en ansøgning om individuel ibrugtagning af et lægemiddel. Region Syddanmark har en formaliseret ankemulighed, som de oplyser den behandlingsansvarlige læge om, og hvor der ikke stilles krav om ny dokumentation for, at ansøgningen kan revurderes.

De andre regioner har ikke en formaliseret mulighed, og derfor skal den behandlingsansvarlige læge søge på ny og indhente ny dokumentation, hvis ansøgningen skal genbehandles i den regionale lægemiddelkomité.

Dertil kommer, at der er forskel på den måde, som regionerne finansierer dyr hospitalsmedicin. I Region Hovedstaden deler regionen udgifter med hospitalet 80/20. Region Syddanmark afholder derimod altid hospitalernes udgifter til lægemidler. I de resterende regioner er det samme tilfældet, så længe at lægerne følger Medicinrådets og lægemiddelkomiteernes anbefalinger.

Sundhedspolitisk Tidsskrift har spurgt Danske Regioner, om de vil arbejde for at sikre større ensretning, så patienter har lige muligheder og lige adgang til behandling, uanset hvilken region, de bor i.

Danske Regioner svarer over e-mail:

”De regionale lægemiddelkomitéer tilrettelægger selv deres arbejde med sagsbehandlingen af ansøgninger om individuel ibrugtagning af lægemidler.”

Danske Regioner fortsætter:

”Hvad angår de regionale forskelle med hensyn til økonomimodeller, skal det fremhæves, at regionerne er selvstændige myndigheder, som tilrettelægger deres egen økonomi.”

Danske regioner: Vi ønsker større ensretning

Selvom Danske Regioner ikke kan beslutte, hvordan de enkelte regioners arbejde med individuel ibrugtagning skal foregå, så har de nu henvendt sig til Tværregionalt Forum for Koordination af Medicin (TFKM) for at få et oplæg om mulighederne for større ensretning på tværs af regionerne.

”Danske Regioner har […] bedt Tværregionalt Forum for Koordination af Medicin om at udarbejde et oplæg til, hvordan man kan sikre en højere grad af ensretning af procedurerne vedr. ansøgningerne om individuel ibrugtagning. Det bemærkes hertil, at Tværregionalt Forum for Koordination af Medicin blandt andet har til opgave at sikre koordinering og ensartethed på tværs af regioner. I anledning af den konkrete sag vil Danske Regioner rejse problematikken (med forskellige ankemuligheder og økonomi, red.) over for regionerne.”

Sundhedspolitisk Tidsskrift har spurgt den nytiltrådte formand for TFKM, hvordan TFKM vil arbejde for at sikre mere ensretning af procedurerne vedrørende ansøgninger om individuel ibrugtagning af medicin. Det forholder han sig til artiklen herunder.

Tiltag for større ensretning

Danske Regioner lavede i 2018 en kort vejledning for individuel ibrugtagning, som skulle hjælpe med at ensrette implementeringen af individuel ibrugtagning. Derudover har regionerne nu lavet nogle nye principper, der skal styrke ensretningen, så der ikke er tvivl om, hvordan individuel ibrugtagning skal fungere, når Medicinrådet endnu ikke har vurderet et lægemiddel.

”Regionerne skal altid foretage en konkret og individuel vurdering af hver enkelt ansøgning (til den regionale lægemiddelkomité, red.), som regionen modtager til individuel ibrugtagning. I den forbindelse skal regionerne altid følge de to føromtalte vejledninger for at sikre en mere ensartet praksis på området.”

syvendeprincip

Del artikler