Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Forsiden på Danmarks ansøgning om at få EMA til landet.

Danmark har budt 1,7 mia. kr. på at få EMA til landet

Regeringen har tilbudt EU at betale 1,7 milliarder kroner i driftsudgifter til EU's lægemiddelagentur. Men SF og DF sår tvivl om den brede opbakning.

I juli i år afgav Danmark tilbud i kampen om at få EU’s lægemiddelagentur European Medicines Agency (EMA) til landet. Regeringen har tilbudt EU at lade den danske statskasse betale for husleje, drift, it-faciliteter, vand, varme, el og meget andet i 20 år, hvis ellers unionen vil placere EMA i København.

Ifølge Politiken viser interne regeringsdokumenter, at regeringen budgetterer med at bruge 1,7 mia. kr. til at betale udgifterne i to årtier til EMA. Heraf skal de 1,2 mia. kr. gå til ren huslejebetaling.

Dansk Folkeparti og SF gør det klart, at regeringen ikke bare kan regne med opbakning til de 1,7 mia. kr. på forventet efterbevilling.

Beløbet er omtrent 34 gange højere end de 49 mio. kr., som Finansudvalget før sommerferien sagde ja til at bruge på at reservere 27.000 m2 i Ørestad-domicilet Copenhagen Towers i seks måneder, mens EU-landene beslutter sig for en fremtidig placering for EMA’s 890 højtuddannede medarbejdere.

»Vi har satset 49 mio. kr. Det er også mange penge. Men derfra og til at sige, at man kan tage for givet, at så vil vi nok også bruge et par milliarder kroner ekstra – ja, det har vi ikke sagt ja til. Det må vi have en dialog om. Hvor det skal lande, ved jeg ikke. Men det lyder dyrt«. siger finansordfører for Dansk Folkeparti, Rene Christensen, til Politiken.

SF kritiserer regeringen for at have skabt en »rådden proces«, fordi der ikke er spillet med åbne kort om prisen for ansøgningen.

I alt 19 EU-lande har tilbudt at huse EMA, der indtil april 2019 har hovedkontor i London, men derefter skal flyttes som følge af Brexit. Sagen skal efter planen afgøres på et rådsmøde i Bruxelles i november.

European Medicines Agency

Del artikler