Kandidater til Medicinrådets fagudvalg skal fortsat findes via de faglige selskaber, mener formand for Dansk Nefrologisk Selskab, Lisbet Brandi, der efter lang tids søgen nu indstiller en formandskandidat til LVS.
Halvdelen af de manglende formænd til Medicinrådets fagudvalg pludselig fundet
Medicinrådet kan måske inden længe sætte flueben ved yderligere tre besatte formandsposter i rådets fagudvalg.
31. august skrev Medicinrådet i en redegørelse til Danske Regioner, at rådet har 16 arbejdende fagudvalg, men at seks udvalg stadig manglede formænd (i redegørelsen står syv, hvilket var en fejl), men siden da har LVF indstillet en udvalgsformand til fagudvalget vedr. Duchennes muskedystrofi, og i går indstillede Dansk Nefrologisk Selskab og Dansk Reumatologisk selskab hver en kandidat til Lægevidenskabelige Selskaber, og hvis de bliver godkendt af både LVS og Medicinrådet, er man nede på tre manglende formænd. Reumatologerne har ikke offentliggjort navnet på deres kandidat, men Dansk Nefrologisk Selskab fortæller, at de indstiller ledende overlæge ved Herlev Hospitals nefrologiske afdeling, Arne Høj Nielsen, og formand for det faglige selskab, Lisbet Brandi, er tilfreds og lettet.
”Jeg deler jo Lægevidenskabelige Selskabers opfattelse af, at det bedste trods alt er, at formænd for den slags råd og udvalg indstilles af de lægefaglige selskaber, og med det i tankerne har vi appelleret til vores medlemmer, og nu er det lykkedes at finde en kandidat,” siger Lisbet Brandi.
Medicinrådet foreslår i sin redegørelse til Danske Regioner, at Rådet fremover får mulighed for at bede regionerne pege på kandidater til fagudvalgene uden om de faglige selskaber, hvis det viser sig at være svært for selskaberne at rekruttere. Men den løsning bryder Dansk Nefrologisk Selskab sig ikke om.
”Det er bekymrende. Hvordan vil man få en faglighed, hvis ikke man spørger de faglige selskaber? Jeg ser det som en nødhandling, fordi man har skabt en funktion, som tilsyneladende ikke appellerer til de dygtigste folk, og så må man åbenbart gøre noget andet. Jeg tror ikke på, at man får fat i de rigtige mennesker uden om de faglige selskaber,” siger Lisbet Brandi.
Hun fortæller, at det har været overmåde svært at finde en kandidat, og en af udfordringerne har været, at der er tale om et meget stort stykke ulønnet arbejde.
”De, der hidtil har meldt sig, er faldet på habilitetsgraden, mens andre ikke har haft lyst, fordi opgaven dels er stor og dels lægger begrænsninger på aktiviteter fremadrettet. Der er ingen tvivl om, at der i gruppen af speciallæger i nefrologi er en bekymring om, hvorvidt opgaven er større, end nogen har forestilling om, og der er flere, der ikke har budt ind, fordi de synes, at det er for stor en indsats til uhonoreret arbejde,” siger Lisbet Brandi.